ECB zadržala kamatnu stopu na 1%

Objavljeno: 09.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bloomberg, Bankamagazin

Savet guvernera centralnih banaka evrozone zadržao je referentnu kamatnu stopu za evre na jedan odsto, na istorijskom minimumu. Ipak, reč o najvišoj referentnoj kamatnoj stopi u glavnim globalnim valutnim područjima, što ostavlja prostor za dalja smanjenja u borbi s krizom.  

Analitičari očekuju da će Savet evropske centralne banke u martu spustiti referentnu kamatnu stopu na evre na još niži nivo, na 0,75 odsto. 

ECB pri vođenju monetarne politike ima dilemu jer evrozoni pripadaju države s različitom ekonomskom kondicijom, od žilave Nemačke do vrlo oslabljene Španije. Prema računu koji je za napravio Bloombergov ekonomsita David Powell, za Nemačku je primerena kamatna stopa od 4,5 odsto, a za Španiju 6,5 odsto.  

Različitost ekonomskog okruženja u članicama evrozone pokazuje i odziv na skoru, drugu aukciju neograničenog iznosa povoljnih trogodišnjih zajmova ECB-a koja je predviđena za 29. februar. Na prvoj aukciji - na kojoj su prvi put ponuđena sredstva na tako dugi rok - 523 evropske banke zajedno su uzele rekordnih 489 milijardi evra zajmova uz kamatnu stopu od jedan odsto. 

Neke banke su već najavile da će na aukciji krajem februara tražiti sva ili tri puta više novca nego na prvoj. Procenjuje se da bi potražnja mogla da dostigne bilion evra.

S druge strane, Detsche Bank je najavila da neće učestvovati na ukciji, kao što nije učestvovala ni na onoj u decembru, jer ne želi da stvara utisak da joj treba pomoć. Od decembarske aukcije suzdržale su se i Barclays, Nordea i ING.

Usprkso tome što je banakrski sistem preplavljen jeftiniom novcem, opseg kreditiranja ne raste.

Iako kamatna stopa na trogodišnje zajmove ECB-a iznosi jedan odsto, a kamatna stopa na pologe u ECB-u samo pola odsto, depoziti banaka evrozone pri ECB-u prošlog petka dostigli su novi istorijski rekord - 511 milijardi evra.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana