`Super Mario` nije dovoljno Italijan?

Objavljeno: 09.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Uprkos svim stahovanjima i krizi koja još traje, nakon 100 dana koliko je Mario Draghi na čelu Evropske centralne banke gotovo da niko nema zamerki na njegovo upravljanje. Jedino mu zemeraju to što je isuviše malo Italijan.

Vest o izboru predsednika italijanske centralne banke na čelo čuvara zajedničke evropske valute prošle godine, kod mnogih laika je pobudila sumnju da li će i evro snaći slična sudbina kao i italijansku liru, valutu koja nikako nije bila poznata po stabilnosti.

Ali umesto da evru preti inflacija, Draghijev problem je suprotan: u zemljama poput Španije i Italije, sve je veća opasnost od deflacije jer se smanjuje količina novca koji je u opticaju. Zbog nepoverenja među bankama i sve teže dodele kredita, u Italiji je to 4,5% manje novca nego u istom periodu prošle godine, u Španji 1,2%.

Povezano s recesijom u tim i u mnogim drugim zemljama, mnogi ekonomisti traže da Evropska centralna banka smanji referentnu kamatnu stopu kako bi se podstakla privareda. Ali samo nepopravljivi optimisti očekuju da će na redovnom sastanku Veća ESB-a ovog četvrtka (9.2.) zaista biti spuštena kamatna stopa ispod jednog procenta, jer je "Super Mario" odabrao drugi put - koji za sad donekle funkcioniše.

U dilemi, da li da popusti pritiscima i nastavi sa poltikom otkupa državnih obveznica posrnulih zemalja - što je zagovarala većina članova Veća ESB-a, ili da se prikloni mišljenju Nemačke i onih zemalja koje u tome vide prekoračenje vlasti Evropske centralne banke, svi stručnjaci su saglasni da je novi čuvar evra vrlo brzo pokazao svoj smisao za pragmatizam, ali i umeće da uveri sagovornike u svoje gledište. Vrhunac je bio na zasedanju 22. decembra nakon kojeg je i Draghi priznao da "sada sigurno znamo kako smo izbegli tešku, vrlo tešku nestašicu kredita koja bi vodila u tešku finansijsku krizu".

Iako se Draghiju prigovaralo kako pomaže glavnim uzrocima nevolja - poslovnim bankama, kao bivši radnik Investicione banke Goldman Sachs i kao dugogodišnji saradnik međunarodnog tela za regulaciju poslovanja banaka Financial Stability Board, "Super-Mario" je uspeo da uveri direktore centralnih banaka Evrope da je jedini izlaz masovna potpora bankama koje će onda same kupovati državne obveznice. U prvoj tranši je podeljeno 489 milijardi evra povoljnih pozajmica bankama, a u drugoj tranši koja će uslediti krajem februara, taj iznos bi mogao da bude još veći.

Urlich Kater, glavni ekonomista nemačke investicione banke Dekabank je za Financial Times izrazio svoje uverenje da je Draghi "izveo evropske banke iz slepe ulice u koju su ušle".

Pritisak je popustio, kamate su i za krizne države pale, iako nisu svi sigurni da će taktika direktora Evropske centralne banke i dugoročno biti dobra. Jer zbog jeftinijeg novca koji (ipak) dobijaju, države u nevoljama više nisu tako motivisane da sprovedu reforme koje su potrebne i da prestanu da troše (mnogo) više nego što privređuju. A s obzirom da je ESB ublažio i kriterijume za dodelu tako povoljnih kredita, to bi se čak moglo pretvoriti u opasnu zamku.

Ipak: Mario Draghi je na čelu Evropske centralne banke sada tek 101 dan. Ostaje mu još mnogo i posla i vremena do kraja njegovog osmogodišnjeg mandata.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana