Došao je trenutak istine za Grčku

Objavljeno: 08.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bloomberg, Bankamagazin

Grčki premijer Lucas Papademos probio je još jedan rok za dobijanje paketa pomoći, a danas će pokušati da postigne konsezus s drugim strankama. Uprkos odlaganju, ulagači veruju da je dogovor blizu pa su azijske berze skočile, a evro osnažio .
Grčki premijer Lucas Papademos danas će se sastati sa šefovima stranaka koje ga podržavaju nakon što je Atina juče prekoračila drugi rok za postizanje dogovora i osiguravanje drugog paketa pomoći, javlja Bloomberg. 

Sinoć je pak održao nemajavljeni sastanak s predstavnicima 'trojke (EK, ECB, MMF) kako bi dogovorili zadnje detalje za dobijanje pomoći od 130 milijardi evra. 

Uprkos odlaganju, ulagači veruju da je dogovor blizu pa su azijske akcije jutros skočile na najviši nivo u pet meseci, dok je evro na najvišem nivou u osam sedmica, javlja Reuters.

Državni službenik, koji je odbio da bude imenovan, je rekao da je do odlaganja došlo jer čelnici nisu dobili nacrt dogovora o paketu pomoći koji su sastavili vlada i strani kreditori.

 - Razlog je to što politički čelnici neće imati vremena da proučie mere u paketu pomoći -  rekao je neimenovani zvaničnik, dodavši da nisu dobili nacrt pola sata pre nego što je sastanak, zakazan za 21 čas po lokalnom vremenu, trebalo da počne.

Prema rečima neimenovanog grčkog zvaničnika vlada i međunarodni kreditori blizu su finalnog nacrta ugovora.  

Premijer i šefovi koalicijskih stranaka pristali su na dalje rezove teške čak 1,5 odsto BDP-a zemlje, ali se još nisu dogovorili oko drugih detalja, odnosno uslova za dobijanje pomoći. 

Grčka vlada nema još puno vremena kako bi osigurala novi paket pomoći, koji je na stolu još od septembra 2011, a trebalo bi da spreči ekonomski kolaps zemlje, koji bi ugrozio celu evrozonu. Grčkoj 20. marta dospeva na naplatu 14,5 milijardi evra duga, a nemačka kancelarka upozorila je da vreme ističe jer nakon prihvatanja paketa sledi duga procedura njegovog sprovođenja.  

Sindikati, koji su juče protestvovali, uslove kreditora nazvali su ucenom. Grci su ljutnju usmerili prema Nemačkoj, a protestanti su zapalili nemačku i nacističku zastavu u centru Atene. 

Merkelova pokušava da smiri atmosferu, javlja Rueters, rekavši da bi grčko napuštanje evra imalo nepredvidive posledice. 

- Neću učestvovati u izbacivanju Grčke iz evra - rekla je Merkelova, odgovarajući na pitanje grčkog studenta na susretu s mladim ljudima u berlinskom muzeju. 

No, čelnici drugih zemalja EU gube strpljenje. Holandski premijer Mark Rutte poručio je da evrozona može živeti i bez Grčke ako se ne postigne dogovor. 

- Trenutno smo toliko jaki u ostatku evrozone da se možemo nositi s izlaskom Grčke  -  rekao je Rutte. 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana