MMF: Loša godina za Srbiju

Objavljeno: 07.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Danas

Misija Međunarodnog monetarnog fonda došla je u Beograd sa porukom Vladi Srbije da privredni rast ove godine neće biti 1,5 odsto, kako se ranije mislilo, već „bliže nuli“, saznaje Danas od izvora koji učestvuje u pregovorima. 

Iako se o ovakvom scenariju odavno raspravljalo u stručnoj javnosti, zvaničan stav MMF-a dolazi kao hladan tuš za kabinet premijera Mirka Cvetkovića, kojem Fond nije odobrio reviziju aranžmana ni prošli put, kada je projekcija o višem rastu bar formalno još važila kao izgledna, što znači da će ovog puta biti još teže da se dobije zeleno svetlo ove institucije za nastavak programa.

Loše vesti dolaze u naročito nezgodnom trenutku za vladajuću koaliciju s obzirom da su izbori na samo tri meseca od danas.
Prema rečima našeg sagovornika, to što će rast ove godine biti skoro nula, odnosno što će privreda praktično stagnirati, znači da će prihodi budžeta biti manji, a to opet znači da će MMF u narednim danima od Vlade tražiti dodatno „stezanje kaiša“.

Budući da država ni kada je računala na 1,5 odsto rasta nije uspela da se uklopi u predviđeni okvir za zaduživanje, pitanje je kako će sada dovesti svoje finansije u dogovoreni okvir. Prema argumentima Fonda koje Vlada osporava, odobravanjem garancija za kredite za likvidnost Srbijagasu i izdvajanjem 50 miliona evra za program navodnjavanja, država je probila dogovorene budžetske okvire, a to je bilo još pre nego što je Ju es stil spakovao kofere.

S obzirom da će već od narednog meseca Vlada morati da počne da iz budžeta pokriva gubitke smederevske čeličane koju je kupila od američkog giganta za jedan dolar, a da će u javnoj kasi biti još manje novca nego što je planirano, zbog toga što privrednog rasta skoro ni neće biti, jasno je da će samo krupnim rezovima u potrošnji moći da se popune nastale rupe.

Ako je učiti iz iskustva, Vlada će prvo pokušati da dodatnim zaduživanjem isfinansira deficit, ali pošto je već prekršila sopstveni zakon i probila limit javnog duga od 45 odsto BDP-a, sigurno je da MMF neće pristati na tu varijantu. Druga opcija je kresanje troškova plata i penzija, na šta Vlada neće pristati, tako da će najverovatnije, kao i svaki put do sada, teret štednje pasti na kapitalne investicije, odnosno jedino mesto na kojem ne treba štedeti, ali i jedino za koje birači ne mare.

Treća opcija je da Vlada podigne poreze, a prevashodno PDV, ali je skoro pa sasvim sigurno da se to neće desiti pre izbora, mada uvek ostaje otvorena mogućnost da Vlada ubedi MMF da joj odobri ovu reviziju uz obećanje da će posle izbora preduzeti sve neophodne mere za popravku budžeta.

Kako je najavljeno, tokom pregovora posebna pažnja će biti posvećena izvršenju budžeta za 2012., sprovođenju dogovorenih mera fiskalne politike, kao i poštovanju fiskalnih pravila. Novi stend-baj aranžman iz predostrožnosti vredan 1,1 milijardu evra, zaključen je 29. septembra prošle godine. Programom je predviđeno da država neće povlačiti ovaj novac osim u slučaju da dođe do privrednih šokova, kada bi joj novac bio na raspolaganju. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana