Srbija počela pregovore sa MMF-om

Objavljeno: 06.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Dnevnik

Predstavnici Vlade Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) počeli su danas u Beogradu novu rundu razgovora o izvršenju budžeta za 2012, sprovođenju dogovorenih mera fiskalne politike, kao i o poštovanju utvrđenih fiskalnih pravila. 

Zvanični razgovori koji će počeli plenarnom sednicom u Narodnoj banci Srbije (NBS), vode se radi postizanja dogovora od značaja za završetak prvog razmatranja rezultata u sprovođenju aktuelnog stendbaj aranžmana, u vrednosti od 1,1 milijardi evra.

Delegaciju MMF predvodi novi šef misije Zuzana Murgasova.

Razgovori s misijom MMF, u okviru aktuelnog aranžmana iz predostrožnosti, obavljeni su u novembru 2011. u Beogradu i bilo je planirano da 23. decembra Odbor izvršnih direktora MMF odobri prvu reviziju, što je odloženo do uspostavljanja usaglašenog stava dve strane o fiskalnoj politici u Srbiji za 2012.

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik ove nedelje je izjavio da ima malo prostora za menjanje dogovorene politike, i to može da bude veliki problem za Srbiju ukoliko želi da ide putem održivog rasta.

Lisovolik je upozorio da su nova zaduživanja Srbije u budžetu u 2012. planirana za više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznad dogovorene granice, što je oko 300 miliona evra (oko 30 milijardi dinara).

Uz podsećanje da je krajem decembra prošle godine završena prva revizija aranžmana iz predostrožnosti i da je u januaru 2012. trebalo da usledi ocena te revizije, Lisovolik je rekao da je odluka o tome takođe odložena, jer se, po njemu, Vlada Srbije nije držala dogovora u delu koji se odnosi na planirani nivo javnog duga koji ne bi trebalo da pređe 45 odsto BDP, a odstupljeno je i od dogovorene visine deficita budžeta.

Predsednik Boris Tadić rekao je u petak na Jahorini da će sadašnja Vlada Srbije, kao i ona koja bude formirana posle izbora, voditi računa da država ne pređe granicu zaduženja veću od 45 odsto BDP.

 - Dobio sam uveravanja od Vlade da Srbija neće preći granicu zaduženja od 45 odsto. O tome će voditi računa i buduća Vlada posle izbora, jer, inače, postoji rizik da se zemlja suoči sa spiralom zaduživanja i nesagledivim procesima.To je pitanje ne samo ekonomskog razvoja, već i bezbednosti zemlje - rekao je predsednik Tadić.

Aranžman koji je Srbiji odobren 29. septembra 2011, u iznosu od oko 1,1 milijardi evra (935,4 miliona specijalnih prava vučenja), zaključen je iz predostrožnosti, odnosno bez namere da se sredstva koriste, osim u slučaju platno-bilansnih potreba zemlje
.  



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana