U UniCredit banci, najveći akcionar Amerika

Objavljeno: 03.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, Banka

U UniCredit banci ima 10 najvećih acionara od toga dva su fonda iz SAD-a. Pojedinačni najveći vlasnik svih akcija je američki fond Capital Research and Management on poseduje 5,4% akcija.

Najveća italijanska UniCredit banca posle završene dokapitalizacije vredne 7,5 milijardi evra ima novu vlasničku strukturu. Federico Ghizzoni izvršni direktor UniCredit banke izjavio je za italijanske medije da podržava ulazak američkih fondova u UniCredit banku.

"Ulaganje fondova iz SAD-a cenimo i na nama je da stvorimo idealne uslove da ostanu sa nama", izjavio je Ghizzoni, dodavši da je UniCredit banka u Italiji jedna od najbolje kapitalizovanih u Evropi.

Pored jačanja američkog kapitala Federico Ghizzoni direktor najveće italijanske bankarske grupe pohvalio se da adekvatnost kapitala, merena odnosom Tier 1, nakon dokapitalizacije iznosi 10,35 odsto.

Na svom zvaničnom sajtu UniCredit  banka objavila je novu vlasničku strukturu. Udeli prvih deset akcionara zajedno ne dostižu ni 38 odsto. Nakon Capital Researcha drugi najveći akcionar sa 5,2 odsto je Mediobanca, dok je državni fond iz Abu Dhabija Aabar Luxemburg na trećem mestu zahvaljujući udelu od 4,9 odsto.

Aabar najavio je da će i dalje povećavati svoj udeo u UniCredit banci. Želi da ima 6,5 posto akcija, time bi sa pozicije prvog mesta uklonio američkog investitora. Libijska Central Bank of Libya group vlasnik je 4,9 odsto akcija, Libyan Investment Authority je osmi akcionar sa tačno 50 miliona akcija, odnosno 2,59 odsto udela u banci.

Ostali vlasnici prve italijanske banke su: Fondazione Cassa di Risparmio Verona, Vicenza, Belluno e Ancona sa 4,2 odsto, Fondazione Cassa di Risparmio di Torino koja ima 3,3 odsto. Nemački Allianz Group sa udelom od 2 odsto je na pretposlednjem mestu, i Carimonte Holding koji u vlasništvu ima 1,3 odsto akcija.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana