Čeka se IPO Facebooka

Objavljeno: 01.02.2012


Vesti izvor: Kamatica, WSJ, Business

Na tržištima među investitorima veliko je uzbuđenje, svi čekaju da vide da će najveća društvena mreža Facebook predati dokumentaciju za inicijalnu javnu ponudu akcija, kako su tokom vikenda najavljivali svetski mediji. 

U najvećem IPO-u tehnološkog tržišta, Facebook bi, prema procenama, mogao da prikupi vrtoglavu sumu od 10 milijardi dolara, što bi vrednost kompanije podiglo na nivo između 75 i 100 milijardi dolara.

Od svog osnivanja 2004. godine FB je privukao više od 800 miliona korisnika i promenio ljudsku komunikaciju širom sveta, od intimnije i porodične do masovne organizacije političkih protesta.

Kao najraniji dan predaje papira za javnu ponudu akcija spominje se današnji dan, a najverevatnije će taj posao voditi ambiciozni Morgan Stanley koji bi na osnovu ovog posla mogao da zaradi više desetina miliona dolara. Moguća je i značajnija uloga Goldman Sachsa.

Predstavnici Facebooka, Morgan Stanleyja i Goldman Sacha odbili su da komentirišu navode WSJ-a.

Informacije o vlasničkoj strukturi Facebooka i o ugovorima sa zaposlenicima nisu poznati javnosti jer Facebook kao još uvek privatna kompanija nije dužna da ih objavljuje.

Mediji su ranije izveštavali da je ovaj dugo najavljivani IPO odlagan kako bi se osnivaču, Marku Zuckerbergu, dalo više vremena za povećanje prodaje i dodatno povećanje broja korisnika, što bi samim tim stvorilo priliku za što uspešniji IPO, koji bi prema sadašnjoj situaciji mogao da  usreći brojne zaposlene, a čak više od 1000 njih mogao bi da učini i milionerima.

 Prema rečima Davida Kirkpatricka, autora knjige "The Facebook Effect", sam Zuckerberg drži nešto više od petine udela u kompaniji, a predviđanja su da bi najveće koristi od IPO trebalo da imaju inženjeri, prodavci i ostalo osoblje koje se kompaniji priključilo kasnije i uz plate bilo motivisano različitim vrstama vlasničkih udela i opcija. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana