Čavez: Dajte kredite ili ću nacionalizovati banke

Objavljeno: 30.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Vijesti

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez zapretio je da će nacionalizovati one banke koje odbiju da finansiraju poljoprivredne projekte koje podrži njegova vlada.

Čavez je, tokom nedeljnog radijskog i televizijskog obraćanja naciji (koje se emituje iz države Barinas u centralnom delu Venecuele), posebno izdvojio tri banke: "Banesco", "Banco Mercantil" i "Banco Provincial", otpužujući ih da daju povoljnije zajmove krupnim zemljoposednicima i biznismenima nego sitnim farmerima. 

 Prema njegovim rečima te vodeće banke u Venecueli odbijaju da ispune zakonski propis da sa najmanje 10 odsto svojih pozajmica moraju da podrže razvojne projekte u zemlji. 

 - Ako to ne možete da uradite - dajte mi banke - rekao je venecuelanski predsednik. 

Vlada je već preuzela nekoliko privatnih banaka u prethodnih nekoliko godina zbog, kako je obrazloženo, neregularnosti u poslovanju.

Čavez je najavio i da će država pojačati eksproprijaciju velikih imanja s ciljem ustupanja zemljišta malim farmerima. Proces poljoprivredne reforme omogućio je siromašnima u ruralnim oblastima zemlje da po prvi put sami obrađuju zemlju. 

Kritičari, među njima krupni zemljoposednici i farmeri koji su izgubili zemlju, kažu da je posledica te reforme smanjenje proizvodnje, što ostavlja pritisak pojačanog uvoza prehrambenih proizvoda i povećanja cena. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana