Jak franak gura Švajcarsku u recesiju

Objavljeno: 27.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Vodeći švajcarski pokazatelj rasta ekonomije u januaru skliznuo je u negativno područje prvi put od 2009. godine, ukazujući na mogućnost recesije koja bi idućih meseci mogla da zahvati ekonomija zbog snažnog franka, pokazuju najnoviji podaci.

Ekonomski barometar vodećeg švajcarskog ekonomskog instituta KOF, koji ukazuje na očekivano ekonomski rast u idućih šest meseci, spustio se u januaru na minus 0,17 bodova, što je najniži nivo od avgusta 2009. godine.

Analitičari iz Reutersove ankete u proseku su očekivali njegov pad na minus 0,05 bodova.

 - Pokazatelj je puno slabiji no što se očekivalo, s obzirom da su pozitivne naznake da bi potražnja mogla da se poboljša u nekim susednim zemljama-članicama EU-a, najprije u Nemačkoj, imale tek neznatnog uticaja na švajcarsku ekonomiju zbog snažnog franka - tumači analitičar u Informa Global Marketsu Nikola Stephan.

Uzlet franka koji se temelji na većem okretanju ulagača švajcarskoj valuti u potrazi za sigurnim utočištem u vreme eskalacije dužničke krize u evrozoni pogodio je dobit kompanija, smanjio marže izvoznika i ojačao pritiske na turistički sektor te alpske zemlje.

U pokušaju da izbegne recesiju, švajcarska centralna banka (SNB) postavila je još početkom semptembra granicu od 1,20 franaka za evro, a najnoviji  podaci instituta KOF mogli bi da podstaknu sindikate i političare da glasnije apeluju na SNB da podigne još više tu granicu.

- Reakcija zvaničnika vlade i sindikalnih čelnika nesumnjivo će biti javni poziv za agresivniju i brzu odluku SNB-a o novoj granici kursa. Očekujemo verbalnu intervenciju  centralne banke, ali imamo dilemu u vezi njenih efekata - kazao je analitičar Swissquotea Peter Rosenstreich.

Franak je oslabio odmah po objavi najnovijeg izveštaja KOF-a, ali se kasnije nešto oporavio te se njime trgovalo po oko 1,2077 franaka za evro.

Zvaničnici SNB-a istaknuli su odlučnost u pogledu obrane utvrđene granice kursa franka u proteklih sedam dana a privremeni čelnik centralne banke Thomas Jordan najavio i nove mere budu li to nalagale ekonomske prognoze i deflatorni rizici.

Podaci KOF-a, međutim, u oštroj su suprotnosti s ostalim najnovijim podacima, koji su ukazali na poboljšane izglede za ekonomiju.

Poverenje ulagača u  januaru je ojačalo najviše u poslednjih devet meseci, dok je proizvodna aktivnost uprkos negativnim uticajima snažnog franka u decembru porasla nakon tri meseca uzastopnog pada. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana