Banka oprostila dugove klijentima

Objavljeno: 26.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Index.hr

Najstarija francuska banka Credit Municipal de Paris odlučila je da oprosti dugove najsiromašnijim klijentima.

U danima kada većina banaka medijski prostor dobija zbog svoje beskrupuloznosti i "lešinarskog" poslovanja, iz Francuske je stigao i jedan svetli primer gde je najstarija tamošnja banka, Credit Municipal de Paris, pokazala "ljudsko lice".

Naime, ova banka je povodom 375. godišnjice svog postojanja hiljadama svojih najsiromašnijih klijenata oprostila dugove. U pitanju su manje svote, odnosno dugovi do 150 evra, ali je vest svejedno naišla na oduševljenje 3500 sretnih klijenata, piše portal good.is.

- Veoma sam srećna. Ovo je prvi puta da sam nešto dobila besplatno-  kazala je klijentkinja koja je u banku došla da pokupi zlatni medaljon koji je založila pre tri godine. 

- Morala sam to da založim jer mi je trebao novac. Nema neku veliku vrednost ali mi je sentimentalno vrlo važan - kazala je. 

Banka Credit Municipal de Paris utemeljena je davne 1637. godine, a od samog početka je slovila kao banka za siromašne. Osnovao ju je filantropista Teofrast Renod (Theophraste Renaudot) koji je protiv siromaštva želeo da se bori pravednijim bankarstvom.

U to vreme kamate su se znale popeti i do 130 odsto, zbog čega su i vrlo mali krediti brzo znali prerasti u nezamislive dugove. Renod je siromašnim Parižanima želeo da pruži mogućnost da uzimaju kredite koje mogu relativno lako vraćati, a za kolateral je uzimao doslovno sve - od lonaca do posteljine.

- Bila je to prva nedržavna socijalna institucija. Ljudima je pružala sigurnost - objašnjava istoričar Thierri Halai. S obzirom da je bila poznata kao banka za siromašne, ljudi nikad nisu bili ponosni što su morali ići u nju, jer su hteli da se reše te etikete. 

Međutim, čak su i neke poznate ličnosti tog doba, poput Viktora Igoa i Kloda Monea, potajno koristili usluge baš ove banke.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana