Može li država da plaća dugove?

Objavljeno: 24.01.2012


Vesti izvor: Kamatica. RTS

Otplata državnih dugova za koji mesec možda problematična, neophodan rezervni plan Vlade, upozoravaju Narodna banka Srbije i stručnjaci. U Ministarstvu finansija tvrde da je sve pod kontrolom i da se investitori vraćaju u Srbiju. 

Više od 500 milijardi dinara ili milijardu i po dnevno - toliko državi ove godine treba para. Naime uz već planirani manjak u državnoj kasi od 152 milijarde dinara, do kraja godine za otplatu dospevaju 372 milijarde dinara zajmova uzetih od međunarodnih i domaćih kreditora. To nije mnogo i neće biti problema tvrde u Ministarstvu finansija.

Državni sekretar u Minsistarstvu finansija Vuk Đoković kaže da Republika raspolaže značajnim budžetskim rezervama i da je potrebno novo zaduživanje, novo finansiranje samo za ono što je republički deficit.

- Staro zaduživanje jesu hartije od vrednsti, a praksa u poslednje tri godine pokazuje da velike banke funkcionišu tako da kada njima dospeju te pare, one ih plasiraju u slične hartije od vrednosti -  kaže Đoković.

Ekonomista Boško Živković kaže da problem može nastati ako ne bude bilo dovoljno novca za kupovinu tih hartija.

- U tom slučaju se moraju tražiti neka druga rešenja. Verovatnoća da se to dogodi nije mala, evropsko bankarstvo je u ozbiljnim problemima -  kaže Živković. 

Uz nedovoljan rast privrede i finansijske probleme evropskih zemalja, i u NBS upozoravaju da bi vraćanje dugova moglo da bude dovedeno u pitanje.

 - Mislim da je u pitanju vrlo ozbiljan problem i nadam se da Ministarstvo finansija aktivno radi na održivim strategijama koje bi bile alternativne postojećem planu za 2012. godinu -
kaže guverner Dejan Šoškić.

Prema njegovim rečima, samanjivanje rashoda i povećanje prihoda su alternative.

Vuk Đoković je kategoričan da se investitori vraćaju u Srbiju i da ono što pričaju zli jezici nije tačno.

Na apel Narodne banke Vladi da se potrudi da se nastavi aranžman sa MMF-om pre svega zbog cene kredita i poruke koja se šalje investitorima, u Ministarstvu finansija kažu da aranžman nije ni prekinut, a da je do zastoja došlo zbog neslaganja oko zaduživanja i garancija za kredite.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana