Šoškić: Austrijske banke ostaju ovde

Objavljeno: 24.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Blic

Nema najava o povlačenju bilo koje  austrijske banake iz Srbije, tvrdi viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

Povodom informacija da je Nacionalna banka Austrije najavila povlačenje austrijskih banaka iz istočnoevropskih zemalja, Marković je rekao da je, za razliku od nekih drugih zemalja, bankarski sektor u Srbiji ,"stabilan, visoko kapitalizovan i likvidan, ali i profitabilan".

To su, kako je rekao, najznačajniji faktori u odlučivanju iz kojih zemalja će se neko povući, a gde će nastaviti svoje poslovanje, kaže on 

Inače, u Srbiji posluju četiri Austrijske banke (Raiffeisen Bank, Hipo Alpe-Adria Banka, Erste i Folks banka), sa ukupnom aktivom 466 milijardi dinara, što  je čak 18% odsto ukupne aktive bankarskog sektora u Srbiji.

Prema poslednjem izveštaju Narodne banke Srbije Raiffeisen banka treća je po veličini banka u Srbiji sa ukupnom aktivom od 171 milijardu dinara, dok je Hipo Alpe Adria banka osma po kriterijumu ukupne aktive, sa 133 milijarde dinara.  

Austrijske banke  u Srbiji zapošljavaju 4.242 ljudi.

Viceguverner je za današnji "Blic" rekao da se za sada ne primećuje ništa što bi ukazivalo na smanjenje eksternog kreditiranja, ali i dodao da se stalno prate svi tokovi kapitala.

Poredeći sadašnju ekonomsku krizu sa onom iz 2008. godine, Marković je ocenio da je ova sada aktuelna drugačija zato što nije došlo do poptunog presušivanja likvidnosti, kao što je to bilo u prethodnoj.

Ocenivši to dobrim, on je rekao da je u sadašnjoj situaciji loše to što je fokus krize na evrozoni, "koja je mnogo bliža našoj kući", za razliku od nekadašnjeg koji je prevashodno bio na SAD, podsetivši da je upravo evrozona jedan od naših glavnih izvoznih partnera.





 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana