Lagard poručila Evropi da poveća krizni fond

Objavljeno: 23.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin


Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagard pozvala je Evropske vlade da povećaju aktuelni fond za spašavanje i razmotre mere disperzije finansijskih rizika, poput izdavanja zajedničke obveznice evrozone među opcijama izlaska iz dužničke krize.

U govoru pred Nemačkim većem za spoljne poslove u Berlinu Lagard je kazala da je globalno ekonomija suočena s "odlučujućim trenutkom" koji zahteva brzu, koordiniranu akciju.

Kako bi se odgovorilo tim izazovima Lagard je pozvala vodeće sile da podupru povećanje resursa MMF-a i time pripomognu u popunjavanju 'rupe' u globalnom finansiranju koja bi, kako veruju u toj međunarodnoj instituciji sa sedištem u Vašingtonu, u idućim godinama mogla da premašit1.000 milijardi dolara.

- Što budemo duže čekali, situacija će biti gora. Jedino je rešenje ići zajedno napred. Svi moramo biti svesni da se radi o odlučujućem trenutku - kazala je Lagard, prema preslici njezina govora koji je MMF poslao medijima.

- Ne radi se o spašavanju jedne zemlje ili regiona. Reč je o spašavanju sveta od silazne spirale ekonomske aktivnosti - istakla je Lagard.

Ona je dodala da će MMF pokušati da poveća nove kreditne kapacitete za 500 milijardi dolara, uključujući i sredstva koja je već obećala Evropa. Fond procenjuje da bi čak 1.000 milijardi dolara moglo da manjka u globalnom finansiranju.

- Svesna sam da moramo ojačati kreditne kapacitete Fonda - kazala je Lagard.

Također je pozvala Evropske čelnike da nedavno dogovorenu fiskalnu integraciju dopune nekim vidom disperzije finansijskog rizika, navodeći pritom kao moguće rešenje zajedničke obveznice ili trezorske zapise evrozone, odnosno uspostavljanje fonda za otkup dugova. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana