Italijanske banke pozajmile 50 mlrd. evra

Objavljeno: 20.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Financial TImes

Italijanske banke predvođene UniCredit grupom zadužile su se više od 50 milijardi evra, u obliku vanrednih trogodišnjih zajmova koje je Evropska centralna banka (ECB) ponudila u decembru, prenosi Financial Times.

Prema analizi Morgan Stanleya UniCredit je od ECB -a pozajmio 12,5 milijardi evra, a sledi Intesa Sanpaolo sa pozajmicom od 12 milijardi evra. Italijanska banka koja ne posluje na tržištu Srbije Monte dei Pasxhi di Siena, uzela je od ECB kredit u iznosu od 10 milijardi evra.

U izveštaju Morgan Stanleya se navodi da su italijanske anke ukupno uzele više od 50 milijardi evra, ali da su time pokrile samo trećinu ovogodišnjih potreba za finansiranjem.

Iako većina francuskih i nemačkih banaka nije objavila u kojim iznosima su učestvovale u trogodišnjim zajmovima, veruje se da taj iznos nije veći od duga italijanskih banaka.
 
ECB je u decembru plasirala ove kredite sa ciljem da ublaži krizu likvidnosti banaka u uslovima dužničke krize. Prema izveštaju ECB-a čak 523 banke uzele su kredite u ukupnoj sumi od 489 milijardi evra.
 
Predsenik Evropske centralne banke banke Mario Draghi ocenio je da su ovi jeftini krediti dobar mehanizam potpore banaka koji daje rezultate.
 
Inače, zagovornici navedenih mehanizama potpore smatraju ih ključnim za nastavak funkcioniranja ekonomije evrozone, budući da banke tako pribavljena sredstva reinvestiraju kroz zajmove kompanijama i vladama.
 
- Tržište je podcenilo u kojoj meri takva shema ima smisla da bi se izbegla kreditna kriza - kazao je autor izveštaja Huw van Steenis.
 
Druga po redu takva aukcija održaće se 28. februara. U drugom krugu direktor ECB-a Mario Draghi očekuje da "će odaziv biti verojatno neznatno slabiji ali i dalje vrlo visok".
 
 U Morgan Stanleyu procenjuju da će banke uzeti dodatnih gotovo 400 milijardi evra trogodišnjih zajmova, piše FT.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana