Po pravdu u Finansijski tribunal

Objavljeno: 20.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, SEEbiz

Prime Finance, novi je sud uspostavljen u Hagu čiji je zadatak regulisanje složenih finansijskih sporova između država i velikih kompanija.

Tim sudija, sastavljen od 100 ljudi, međunarodno priznath stručnjaka, koji će imati podršku i stručnjaka iz raznih oblasti i država, treba da doprinese smanjenju pravne nesigurnosti i podstakne stabilnost na globalnim svetskim tržištima.

Finansijski tribunal u Hagu će izricati presude u rekordnim rokovima – u toku jedne godine, čak povodom najsloženijih i "najskupljih" slučajeva, kako bi kompanije bile osigurane od odugovlačenja procesa. 

Tribunal će takođe moći da razamtra sporove između kompanija i država. U štampi su se već pojavile pretpostavke da je Prime Finance očigledan znak bliskog bankrotstva niza država zone evra. 

Iako u međunarodnom pravu ne postoji mehanizam koji bi proglasio zemlju bankrotiralom i davao mogućnost da se ona podeli među kreditorima, Finansijski tribunal mnogi smatraju mehanizmom investitora u slučaju sveopšteg finansijskog haosa. 
 
S obzirom da je Prime Finance privatna inicijativa države Holandije, sredstva za rad Suda obezbedilo je Ministarstvo ekonomije i grad Hag, a kad "zaživi" Tribunal će imati dovoljno honorara.

Računa se na činjenicu da će velike kompanije, umesto da šalju nekoliko advokatskih timova širom sveta da se sude po nacionalnim sudovima, radije izabrati da sporove rešavaju na jednom mesto, jer u sporazumu između strana može da se pojavi arbitražna klauzula da će, u slučaju finansijsko-privrednog spora, nadležan biti, ne sud gde se nalazi tuženi ili tužilac, već Tribunal u Hagu.

Sve Odluke Međunarodnog finansijskog suda biće obavezujuće.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana