Telekom se zadužio 470 miliona evra

Objavljeno: 18.01.2012


Vesti izvor: Kamatica

Telekom Srbija dogovorio je "sindikovani" kredit od 470 miliona evra kod 19 domaćih i međunarodnih banaka, kako bi otkupio 20 odsto sopstvenih akcija u vlasništvu grčke kompanije OTE i refinansirao obaveze po ranijem kreditu za kupovinu Telekoma Srpske.
 
Zajam je odobren na tri godine, a iz Telekoma nisu saopštili koliko će platiti na ime kamate na ovaj zajam.
 
- Iznos od 320 miliona evra odnosi se na finansiranje otkupa 20 odsto akcija koje su u vlasništvu grčke telekomunikacione kompanije OTE, a iznos od 150 miliona evra za refinansiranje postojećeg kredita - ističu u Telekomu.
 
Erste Grupa zajednički  je originalni nosilac posla i kopokrovitelj u okviru tog finansijskog sindikata 19 domaćih i međunarodnih banaka članica bankarskih grupacija Credy Agricole, Eurobank EFG, Grupa Komercijalna banka Beograd, Intesa Sanpaolo, Reiffeisen, Societe Generale i UniCredit, kao i Hipo-Alpe-Adria banka, OTP, Piraeus banka i Vojvođanska banka u koordinaciji sa UniCredit.
 
Erste Banka AG obezbeđuje Telekomu iznos od 140 miliona evra u okviru sindikovanog kredita od 470 miliona evra koji je ugovorio Telekom Srbija 9. januara 2012. godine.
 
- Uprkos teškim uslovima na tržištu i sezoni praznika, ta transakcija je  dobila snažnu podršku od sindikovanog tržišta i prikupila solidan  višak upisanih sredstava, posle brze faze izvršenja, a nakon potpisivanja mandata u drugoj polovini decembra 2011. godine.  Poslu se pridružilo ukupno 19 kreditora koje čine uglavnom srpska i  druga regionalna predstavništva međunarodnih banaka, stoji u saopštenju Erste banke.  
 
 - Erste Grupa je među najaktivnijim aranžerima kredita na tržištima u CIE i mi smo veoma zadovoljni ovom transakcijom, koja je jedna od najvećih u Srbiji. Uprkos izazovnom ekonomskom ambijentu, ovo je bila veoma uspešna saradnja između suorganizatora, Erste Banke u Srbiji i klijenta, poboljšana veoma dobrim izgledima za srpski sektor telekomunikacija -  rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Bank a.d. Novi Sad.
 
 Cela transakcija bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude završena do kraja marta ove godine, čime će Telekom biti potpuno u domaćem vlasništvu. Sledi transformacija u otvoreno akcionarsko društvo i izlazak na berzu, kao i podela besplatnih akcija građanima i zaposlenima.
 
Grčkoj kompaniji OTE i Telekomu Italia 1997. godine prodato je 49 odsto akcija srpskog Telekoma, po ceni od oko 1,56 milijardi nemačkih maraka. Italijani su kupili paket od 29 odsto, a Grci od 20 odsto akcija. Država Srbija je 2003. godine otkupila italijanski paket za 195 miliona evra, dok će za grčki deo platiti 380 miliona evra.


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana