Porez na nekretnine

Objavljeno: 16.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Poreska rešenja na osnovu Zakona o porezu na imovinu, građanima koji imaju nekretnine biće ista kao i prošle godine.
 
Iako je trebalo da ove godine vlasnici vrednijih nepokretnosti izdvoje znatno više novca na ime poreza, država je usvojila izmene Zakona o porezu na imovinu i i u ovoj godini zadržala iste stope za obračun poreza.
 
Stopa od maksimalnih 0,4 odsto obračunava se na nekretnine vredne do 10 miliona dinara. Za one skuplje, ona bi trebalo da se progresivno uvećava.
 
 
Međutim, i tokom ove godine ukupan iznos poreza može da bude najviše za 60 odsto veći od obaveze propisane za 2009. godinu.
 
Razlog za zamrzavanje poreza na imovinu je, kako su obrazložili predlagači, zaštita socijalnog položaja građana.
 
Izmene Zakona su donele još jednu novinu. Ranije je od oporezivanja bilo izuzeto građevinsko zemljište do 10 ari, a ove godine izuzeće važi i za poljoprivredno i šumsko zemljište do iste površine.
 
Kada je reč o poreskom oslobođenju, na zemljište pod objektom neće se plaćati porez. Do sada je oporezivanja bilo oslobođeno samo zemljište pod građevinskim objektom. Od ove godine obveznik poreza na imovinu postaje i onaj ko je stan kupio na lizing. On će snositi ovu obavezu iako je, dok ne otplati zaduženje, samo korisnik, a ne i vlasnik nepokretnosti.
 
Porez na imovinu je prihod lokalnih samouprava. One su zadužene i za pripisivanje visine poreske stope, ali ona ne može da bude veća od one zakonom propisane.
 


27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana