Fitch: Ugrožen rejting šest zemalja evrozone

Objavljeno: 11.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Guardian

Agencija Fitch mogla bi do kraja meseca snizi rejting Italije, Španije, Belgije, Irske, Slovenije i Kipra zbog problema sa zaduženošću, objavili su iz te agencije.
 
Kako prenosi Guardian, Dejvid Raili, šef Fitchovog odeljenja za rejtinge zemalja, izjavio je da će odluku doneti do kraja meseca i da su pomenute zemlje stavljene na takozvani „ratings watch negative“, a nekima bi rejting mogao da bude smanjen i za dva stepena.
 
Tržišta se koncentriraju na Italiju, treću po veličini ekonomiju evrozone, za koju se smatra da je prevelika za bailout - odnosno "plan spašavanja". Raili ipak kaže da je upravo Italija isturena tačka evropske dužničke krize i da bi njen A+ rejting mogao da bude snižen.
 
- Budućnost evra biće odlučena na vratima Rima -  rekao je na konferenciji u utorak.
 
Iako Italija ima relativno nizak budžetski deficit, zemlja je opterećena visokim dugom i trebać da prikupi ogromnu količinu novca na tržištima ove godine, oko 360 milijardi evra, procenjuju u Fitchu.
 
Uprkos naporima predsednika Vlade Marija Montija, ulagači i dalje sumnjaju u izglede Italije, što pokazuje i prinos na 10-godišnje obveznice, koji je u utorak bio oko 7 odsto, što se dugoročno smatra neodrživim. Dug Italije je oko 1,9 bilijuna evra, znatno više od ukupnog duga Grčke, Irske i Portugala zajedno.
 
Nakon što je Grčka upozorena da će biti prisiljena  da napusti evro ukoliko ne uspe da osigura130 milijardi evra za drugi bailout, nemačka kancelarka Angela Merkel i direktorkaa MMF-a Kristina Lagard sastali su se u Berlinu.
 
Sutra će se Lagard sastati s francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, a sve se glasnije čuje da MMF gubi strpljenje s Grčkom. Od vlade Grčke traži se smanjenje porezne evazije, prodaja državne imovine i sprovođenje niza ekonomskih reformi kako bi primila novi zajam od 130 milijardi.
 
MMF bi uskoro trebalo da objaviti mišljenje i o napretku Irske u smanjenju deficita. Irski premijer Enda Keni izrazio je uverenje da će 'trojka' – evropska centralna banka, evropska komisija i MMF dati pozitivno mišljenje o njegovoj zemlji nakon 10-dnevne misije u Irskoj predstavnika tih institucija.
 
Irska vlada odbacila je prognoze glavnog ekonomiste Citigroupe da će toj zemlji verovatno zatrebati još jedan bailout do kraja godine, a i evropska komisija poručila je da poruke o novom saniranju dugova 'ne pomažu'.
 
Razgovori u Berlinu i Parizu odvijaju se u okolnostima kada su bankarski depoziti kod ECB-a dosegli rekord od 481,9 milijardi evra. Rast kamata na te depozite pokazuje pak da banke nerado posuđuju novac međusobno.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana