Komercijalna banka ostaje u vlasništvu države

Objavljeno: 05.01.2012


Vesti izvor: Blic, Sinteza

Budžetom za tekuću godinu predviđena su sredstva za dokapitalizaciju Komercijalne banke nakon koje bi država zadržala dominantan položaj u vlasničkoj strukturi ove druge po veličini domaće banke.

Ova dokapitalizacija je samo nastavak ranije realizovane emisije preferencijalnih konvertibilnih akcija koju su početkom 2010. godine kupile strane finansijske organizacije: EBRD, IFC, WEG i Swed fund. Ugovorom o dokapitalizaciji tada je ostavljeno pravo državi da do kraja 2012. godine “isprati” ovo potencijalno povećanje vlasništva kako bi zadržala dominantno vlasničko učešće.

”U slučaju da država ne iskoristi pravo za dokapitalizaciju, strane finansijske institucije bi imale 51,64 odsto vlasništva. Sa ovom dokapitalizacijom, banka jača i zadržava vodeću poziciju”, kaže za „Blic“ Ivica Smolić, predsednik IO banke.

Gledajući samo obične akcije, država trenutno ima vlasnički udeo od 42,6 odsto, ali sa Dunav osiguranjem i nekoliko drugih kompanija koje direktno i posredno kontroliše,  poseduje većinski paket akcija.

Kada se konvertuju prioritetne konvetibilne akcije ove banke, vlasnička struktura se neće bitnije narušiti u slučaju da i država upiše akcije za sumu od oko 100 miliona evra. Ukoliko, pak, ova dokapitalizacija izostane vlasnički udeo Republike Srbije bi pao na 27,5 procenata.

Komercijalna predstavlja drugu po veličini banku na tržištu Srbije sa udelom od 10,2 odsto na kraju septembra protekle godine. U prvih devet meseci lani, Komercijalna je ostvarila dobit pre oporezivanja od 3 milijarde dinara, dok je za čitavu godinu planiran bruto rezultat od 3,6 milijardi dinara.

Po poslednjoj ceni akcija na Beogradskoj berzi od 1.695 dinara, tržišna kapitalizacija ove bankarske ustanove iznosi 14,8 milijardi dinara (139,5 miliona evra), ne računajući očekivanu konverziju prioritetnih akcija.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana