Merkel: Prognoza za 2012 - Oblačno sa grmljavinom

Objavljeno: 02.01.2012


Vesti izvor: Kamatica, Gardijan

Nemačka kancelarka, Angela Merkel, upozorava da će godina pred nama nesumnjivo biti teža nego 2011. Njen stav pratio je niz poruka čelnika evropskih zemalja u čijim stavovima dominira strah pred izazovima u borbi sa ekonomskom krizom koja se odužila.

U prvom obraćanju u 2012. Merkelova je izjavila da Evropa doživljava svoj "najteži test u nekoliko decenija", ali da će na kraju biti jača od krize.

Pozivajući  na veću saradnju u spašavanju evra, Merkelova kaže da ekonomija Nemačke sjajano funkcioniše, iako će bez sumnje ove godine biti mnogo teže nego 2011.

Grčki premijer, Lucas Papademos, precizirao je da će ta zemlja nastaviti sa oštrim merama štednje, dok je predsendik Italije Đorđo Napolitano, upozorio da se moraju podneti žrtve, kako bi se izbegao "finansijski kolaps".

Francuski predsednik, Nicola Sarkozi, rekao je da građani moraju biti hrabri kada se suočavaju sa izazovima koji su pred njima. 

- Znam da je život mnogih od vas već bio na testu prethodne dve teške godine, ali pred nama je još jedan test. Završili smo godinu mnogo zabrinutiji za sebe i za svoju decu. Ova kriza koja je bez presedana i bez sumnje najgora od Drugog svetskog rata, još nije gotova - upozorio je Sarkozi.

Sarkozi koji u anketama znatno zaostaje kako se bliže predsednički izvori, obećao je da postoje razlozi za nadu i da neće biti povučeni potezi koji će dalje smanjiti javnu potrošnju.

Napolitano je manje nestrpljiv da popravi ekonomski položaj zemlje koja je prošle godine bila na ivici da postane sledeća žrtva dužničke krize koja mora da traži pomoć.

- Žrtve su potrebne kako bi se osigurala budućnost mladih ljudi, to je naš cilj i opredjeljenje koje ne možemo izbeći - rekao je u svom prvom govoru u  novoj godini.

- Niko danas ne može izbeći obavezu da učestvuje u sređivanju javnih finansija kako bi se spečio finansijski kolaps Italije - dodao je Napolitano.

Kako privredni rast usporava širom zemalja Evrope, tako vlade bivaju pod sve većim pritiskom da dalje smanje javnu potrošnju, a strah raste da bi 2012. mogla doneti drugi talas recesije.

U Grčkoj - prvoj zemlja koja je tražila spas u 2010 - Papademos je upozorio da bi se mora istrajati na putu štednje, iako većina Grka smatra da je to pretežak put.

- Moramo da nastavimo odlučno, tako da žrtva koju smo do sada dali ne bude uzaludna - rekao je Papandremos u obraćanju naciji.

Papademos, ekonomista koji je imenovan da vodi privremenu koalicionu vlade u novembru, insistira na merama koje su ključne za sprovođenje kako bi Grčka mogla da prima novac zajedničkog fonda za spas evrozone.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana