Kakvi će poreznici biti banke?

Objavljeno: 28.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Novi magazin, Blic

Vlada Srbije trebalo bi na sutrašnjoj sednici da usvoji izmene Zakona o poreskom postupku i administraciji kojim će na banke od 1. jula 2012. prebaiciti kontrolu isplate poreza i doprinosa prilikom isplate zarada.

Tim potezom država pokušava da reši gorući problem - a to je da čak 40 odsto poslodavaca u Srbiji ne uspeva da natera da plaćaju poreze i doprinse. Zbog takvog ponašanja poslodavaca država je tri puta povezivala staž zaposlenima - 2007, 2008. i 2010. godine, za šta je izdvojeno 250 miliona evra. Za takve troškove, jasno je, nema više para, i država se konačno odlučila da prestane sa plaćanjem tuđih obaveza.

Osim toga, Poreska uprava će na svom sajtu kvartalno objavljivati obaveštenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika, i to se neće smatrati službenom tajnom.

I dok Poreska uprava pokušava da nađe rešenje kako da natera nerevnosne poslodavce da uplaćuju doprinose prebacujući taj posao na banke, one su protiv toga.

-  Nije banka mesto gde će se kontrolistati uplata doprinosa i poreza na zarade. Sistemski i principijelno, to nije u redu. To je isto kao kada bi Poreska uprava odobravala kredite, a Zavod za statistiku izračunavao kamatne stope. Kako je uopšte moguće da neko godinama isplaćuje zarade a da ne plaća poreze i doprinose? Šta je radila Poreska uprava? Ona ima te podatke, ali šta su do sada preduzeli - kaže za Blic Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Pre deset godina Dugalić je bio član Nacionalnog saveta za obavljanje platnog prometa, tada je platni promet koji se obavljao preko Zavoda za obračun i plaćanje izmešten u banke. Ističe da pre deceniju nije bilo ni nagoveštaja da će banke dobiti obavezu da kontrolišu uplatu doprinosa i poreza.

 - Zna se šta je posao Poreske uprave, a šta banaka. Mi smo bili vrlo zatečeni pre dve godine kada je direktor Poreske uprave to nagovestio. Na godišnjoj konferenciji Evropske bankarske federacije u Briselu pitao sam svoje kolege da li njihove banke kontrolišu poslodavce. Naravno da ne, bio je odgovor -  kaže Dugalić.

Dugalić napominje i da banke ne znaju šta će izmenom Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji biti njihov posao. Do sada nisu dobili nijedan dokument, niti predlog zakona kako bi bili upoznati kako će posao da obavljaju.

 Ono što znaju je da će od 1. jula 2012. kontrolisati isplatu poreza i doprinosa pre nego što isplate zarade. Na pitanje Blica kako će banke naterati poslodavce da uplaćuju doprinose ako to nije uspela Poreska uprava, Dugalić odgovara:

- To je jedno od bitnih pitanja. Ako Poreska uprava nije bila sposobna ili nije htela, kako to onda očekivati od banaka. Predviđeno je da rešenje ne bude obavezujuće za banke. Videćemo koja će od 33 banke preuzeti taj posao. Šta ako polovina reši da ga obavlja, da li to znači da će njihovi klijenti otići kod onih drugih banaka -  upozorava Veroljub Dugalić.

 Rast dugovanja za neuplaćene doprinose veliki je problem. Najveći za radnike. Prof. dr Ljubomir Madžar za Blic ukazuje na to da u Srbiji veliki broj poslodavaca ne izmiruje svoje obaveze jer nemaju novac. Oko 100 milijardi dinara su takozvana nenaplativa potraživanja, jer su preduzeća u stečaju ili su loše privatizovana.

 Time što se na banke prebacuje posao kontrole uplate doprinosa, za ekonomistu Aleksandra Stevanovića je priznanje Poreske uprave da nije u stanju da obavlja svoj posao kako treba.

- U slučaju da se kod primene propisa bude insistiralo da nema isplate zarade ukoliko nisu uplaćeni doprinosi, možemo da očekujemo da će veliki broj firmi od 1. jula otići u blokadu - smatra Stevanović.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana