Nemačka ima najveću korist od evra i zato želi da ga spase

Objavljeno: 27.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Business

Godina koja je za nama obeležena je bezbrojnim samitima najjačih evropskih ekonomija sa pitanjem kako spasiti zajediničku valutu 17 članica evrozone. U toj, naizgled nepreglednoj seriji sastanaka sa pitanjem "šta da se radi", jedno rešenje konačno se nametnulo, a to su nova pravila ponašanja na finansijskom tržištu koja je izdejstvovala Angela Merkel, kancelar najjače evropske ekonomije.

Da joj je cilj da zaštiti evro, Merkelova ne krije, jer kako je otvoreno priznala Nemačka koja je izvozno orjentisana ekonomija ima velike koristi od evra koji je ušao u opticaj 1. januara 2002. godine.

- To je istina ne samo za velike kompanije, već i za male i srednje - dodala je ona.
 
Mašine, teška vozila i automobili - sve te proizvode Nemačka prodaje širom sveta uz veliku dodatu vrednost. Na svom glavnom tržištu - zoni evra - postojanje evra, međutim, znači, da Nemačka ne mora više da se osigurava od gubitaka koji bi proistekli iz fluktuacije valutnih kurseva.
 

- Pri odstojanju jedinstvene monetarne zone, sve neizvjesnosti oko tečajeva (unutar sadašnje evrozone) iščezavaju -
rekao je zamenik direktora Francusko-Nemačkog instituta u Ludvigsburgu Henrik Utervede.
 
 Ferdinand Fičtner, ekonomista u berlinskom ekonomskom institutu DIW istaknuo je značaj evrozone kao tržišta za Nemačke proizvode.  

- Oko 40 odsto Nemačkog izvoza odlazi u evrozonu i 20 odsto u ostatak Evropske unije -  rekao je on i dodao da su neke od članica EU koje nisu uvele evro takođe vezale svoje valute za jedinstvenu evropsku, kao što su danska kruna i letonski lat.
  
U samoj Nemačkoj mnogo toga se, takođe, oslanja na evro. Gotovo tri milion radnih mesta zavisi od izvoza u evrozonu, dok 4,4 miliona zavisi od isporuka u celu EU, navedeno je u istraživanju istraživačkog instituta Prognos.
 
Nemačka ekonomija, bez obzira na sve te pogodnosti koje joj pruža evro, sav svoj uspeh ne duguje samo jedinstvenoj valuti, istakao je nedavno predsednik Nemačke federacije izvoznika Anton Boerner.
On kaže i da za Nemačku odstoji život i posle evra.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana