Srbija dobija novčanicu od 2.000 dinara

Objavljeno: 23.12.2011


Vesti izvor: Kamatica

Narodna banka Srbije predstavila je novu novčanicu od 2.000 dinara, na čijem se licu nalazi portret Milutina Milankovića, proslavljenog svetskog naučnika srpskog porekla, i koja će biti puštena u opticaj 30. decembra ove godine.

Guverner Narodne Banke Dejan Šoškić, objasnio je da štampanje ove novčanice predstavlja odgovor na zahteve tržišta da se uvede apoen između 1.000 i 5.000 dianra, kako bi se dodatno olakšao platni promet u zemlji.

- Novom novčanicom od 2000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a samim tim i troškove izrade za oko 170 miliona dinara, olakšaćemo poslovanje s novcem i upotpunićemo postojeću seriju novčanica izdanja Narodne banke Srbije - rekao je Šoškić, navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

On je naglasio da se novom novčanicom ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca.

- U trenutku kada je čitava evrozona u do sada nezabeleženoj krizi, važno je da čuvamo naš dinar - rekao je guverner i podsetio da je u ovoj godini dinar bio najstabilnija valuta u poređenju s valutama zemalja u okruženju.

 - Novi apoen od 2000 dinara rezultat je timskog rada domaćih stručnjaka u skladu s najnovijom svetskom praksom u izradi novčanica i, mogu slobodno da kažem, da je novi apoen do sada najbolje zaštićen od falsifikovanja - izjavio je Milovan Ignjatović, generalni direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca – Topčider.

On je napomenuo je da nova novčanica ima mašinski čitljive elemente zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakanca koji novu srpsku novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje.

Novčanica od 2000 dinara je prvi potpuno nov apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Na licu novčanice nalazi se portret Milutina Milankovića, svetski uvaženog naučnika, a na naličju figura Milutina Milankovića s fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela. Novčanica se uvodi u trenutku kada su devizne rezerve Narodne banke Srbije na zadovoljavajućem nivou i iznose 11,4 milijardi evra i kada međugodišnja inflacija beleži nastavak pad, stoji u saoštenju Narodne banke Srbije.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana