Fič snizio rejting UniCredit banke

Objavljeno: 21.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Business

Agencija Fič (Fitch) snizila je u rejtinge italijanske UniCredit banke.  Rejting za dugoročno zaduživanje snižen je s 'A' na 'A-' a rejting za kratkoročno zaduživanje s 'F1' na 'F2'. Snižena je i opšta ocena sposobnosti banke da podmiri svoje financijske obaveze, s 'a' na 'a-'.

Kao razlog smanjenja rejtinga u Fiču navode visok novo problematičnih zajmova i slabu profitabilnost, posebno u Italiji, kao i rizike koji proizilaze iz nedavno objavljenog strateškog plana prodaje korporativnih prostorija.

Fičov potez nadovezuje se na odluku od kraja prošle sedmice kojom je rejting Italije, zajedno s onima Belgije, Španije, Slovenije, Irske i Kipra, stavljen na razmatranje radi mogućeg sniženja. Ujedno je time UniCreditov rejting ujednačen s rejtingom ostalih italijanskih banaka u kategoriji 'A'.

Fič upozorava da bi rejting UniCredita mogao dodatno da bude smanjen u skladu s odgovarajućim upozorenjem Italiji, čiju ekonomsku i finansijsku stabilnost ugrožava dužnička kriza u evrozoni.

U Fiču naglašavaju da veza između rejtinga banaka i rejtinga matičnih zemalja dodatno jača u slučaju sniženja rejtinga zemlje, podsećajući da su nedavno snizili procenu rasta italijanskog BDP-a i da sada očekuju njegov pad u idućoj godini za 0,5 odsto.

UniCreditov sniženi rejting odražava velike izazove s kojima se banke širom sveta a posebno u Evropi suočavaju na tržištima, ali i u osnovnom poslovanju, navodi se u saopštenju.
 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana