Banke (ne)će kontrolisati uplate doprinosa

Objavljeno: 20.12.2011


Vesti izvor: Kamatica

Premijer Srbije Mirko Cvetković i akutelni ministar finansija najavio je da će banke svojevoljno odlučivati da li će ući u i sistem kontrole uplate doprinosa koje plaćaju poslodavci, a koji bi trebalo da bude uveden na osnovu izmena Zakona o poreskom postupku i administraciji.

Izmenama Zakona koje je Vlada Srbije usvojila pre dve sedmice, a čije se usvajanje očekuje u Skupštini Srbije predviđeno je da banke stopiraju isplatu zarada, ako im poslodavac ne dostavi nalog za plaćanje poreza i doprinosa.

Nove odredbe bi trebalo da se primenjuju od 1. januara 2012, ali će taj rok biti pomeren na 1. mart sledeće godine, naglasio je Cvetković.

Prema njegovim rečima vlast je svesna da je sprovođenje ovih odredaba nemoguće u tako kratkom roku.

- Svesni smo da je nemoguće u kratkom roku sprovesti ovako komplekse izmene sistema. Zato ćemo rok za početak primene ovih odredaba Zakona pomeriti na 1. mart iduće godine i dati bankama rok od dva meseca u kome će moći adekvatno da uvedu sistem, obuče osoblje i u kome ćemo moći da razjasnimo sve evenutalne nejasnoće - rekao je premijer.

On je naglasio i da su izmene Zakona pogrešno protumačene i da banke neće preuzeti kontrolnu funkciju od Poreske uprave.

 - Banke će samostalno odlučivati da li žele da prihvate ovaj sistem ili ne. To neće biti njihova obaveza nego stvar izbora.Zato će ovim izmenama zakona biti precizirano da banke koje uđu u sistem neće imati punu nadležnost kontrole uplate doprinosa. To će i nadalje biti u nadležnosti Poreske uprave - naglasio je Cvetković.

Inače, prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, od 215.000 poslodavaca u Srbiji, dokaze o uplati doprinosa za 2010. godinu dostavilo je 130.000, odnosno približno 60 odsto poslodavaca ispunilo je svoju zakonsku obavezu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana