Hypo banka se povlači s Balkana?

Objavljeno: 19.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin, Poslovni list

Austrijska Hypo Alpe Adria grupa, dematnovala je da će sredinom iduće godine početi sa povlačenjem i prodajom svojih podružnica na Balkanu i zemljama istočne Evrope.

Kako su preneli pojedini mediji predsednik izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank International AG, Gotvald Kranebiter (Gottwald Kranebitter) je u razgovoru za austrijski mesečnik Trend, najavio je prodaju podružnica te grupe i povlačenje  četiri milijarde evra neaktivne imovine iz podružnica u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH da bi olakšali njihovu prodaju.

Kako je naveo portal Bankamagazin za balkanske podružnice Hypo grupa tražiće 1,5 milijardi evra, što odgovara knjigovodstvenoj vrednosti banaka. Očekuje se i da će biti ukinuto između 600 i 800 radnih mesta.

Hypo banka u Srbiji demantovala je ove najave navodeći da se neće povlačiti sa srpskog tržišta.

- Gospodin Kranebiter u svom intervjuu za austrijski magazin Trend nije rekao kako će Hypo grupa povlačiti iz zemalja bivše Jugoslavije, jer je to u potpunosti netačno. Istinita informacija je da postoji strateški plan Hypo grupe da se, najkasnije, do kraja 2014. godine pronađe novi vlasnik, kako bi se država Austrija kao trenutni vlasnik, povukla sa ove pozicije. Region jugoistočne Evrope predstavlja veoma važan deo poslovanja Hypo grupe, zbog čega apsolutno ne postoje razlozi sa povlačenje sa ove teritorije -  navodi se u saopštenju Hypo banke.

 U tekstu se navodi i da je Hypo Alpe Adria Banka AD Beograd već prolazila kroz proces promene vlasnika, što ni na koji način nije negativno uticalo na uspešno poslovanje na domaćem tržištu.

- U 2012. godini je planiran nastavak širenja mreže filijala, pri čemu će biti otvoreno još osam novih. Takođe, uspehom na nedavno završenim tenderima, Hypo Alpe Adria banka će finansirati projekte nekoliko javnih institucija tokom nastupajućeg perioda nastaviti da ulaže u projekte korporativne društvene odgovornosti. Svi poslovni planovi Banke su usmereni na dalji razvoj i ostvarivanje, kao i do sada, uspešnih poslovnih rezultata - navodi se u saopštenju.

I Hypo banka u Hrvatskoj demantovala je ovu informaciju i u saopštenju navela da su mediji netačno interperetirali izjavu predsednika Hypo Alpe Adria banke o budućem poslovanju te banke u regionu.

Prime proces prodaje koji će započeti sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo uzeti u obzir samo potencijalno kvalitetne partnere koji će omogućiti ovoj grupi dugoročno održivo poslovanje.

 - Strategija ponovne privatizacije Hypo grupe ne podrazumeva povlačenje iz Hrvatske na kome Hypo Grupa ima više od 10% udela. Hypo je četvrta najveća banka na tržištu Hrvatske s više od 400.000 kljenata čiji broj raste i nameravamo da nastavimo razvoj svog poslovanja -  zaključuje se u saopštenju.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana