Banke sačuvale novac klijenata

Objavljeno: 19.12.2011


Vesti izvor: Kamatica, Blic, Novosti

Jedan od najvećih hakerskih upada u kartičarske sisteme stvorio je dosta problema i bankarima i građanima, ali su osim neprijatnosti zamene platnih kartica građani, prema dostupnim informacijama, ostali zaštićeni od zloupotreba novčanih računa.

Najveće banke u Srbiji su od četvrtka danonoćno radile na blokadi postojećih kartica i izdavanju novih. Prema nezvaničnim podacima blokirano je nanovo izdato nekoliko desetina hiljada kartica, a konačna cifra još nije poznata. Nove kartice većina građana dobiće do kraja sedmice, i to o trošku banaka.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je ranije da policija proverava da li je bilo zloupotreba bankarskih platnih kartica u Srbiji, a prema tvrdnji banaka ni jedan klijent nije oštećen.

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković, rekao je za Radio Slobodna Evropa, da ih do sada ni jedna banka nije obavestila da sumnja u zloupotrebe podataka njihovih klijenata.

- Do sada nismo dobili nijednu prijavu za izvršenje određenog krivčnog dela od bilo koje banke ili bilo koje institucije ili preduzeća na teritoriji Republike Srbije, a u vezi sa eventualnom zloupotrebom platnih kartica. Imajući u vidu navode medija ovo tužilaštvo, zajedno sa posebnim odeljenjem MUP-a Srbije za visoki tehnološki kriminal proverava te navode i određene mere i radnje su preduzete i rezultate očekujemo do kraja dana -
rekao je Stamenković.

Dušan Uzelac, urednik sajta kamatica.rs, kaže za “Blic” da posle velike panike i straha koji su nastupili u prvom momentu kod banaka, važno je da ništa nije zloupotrebljeno.

 - Problem u reakciji banaka je bio taj što nisu na vreme obavestili klijente šta se dešava, pa je zato veliki broj njih doživeo neprijatne scene u prodavnicama. Desilo se da su banke morale brzo da reaguju, a negde je zavladala i panika zbog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji kaže da vlasnik kartice snosi gubitak najviše do 15.000 dinara u slučaju zloupotrebe platne kartice. To bi za njih bio veliki gubitak - smatra Uzelac.

Rajfajzen banka je među prvima na tržištu izvršila  hitnu sigurnosnu meru privremene blokade određenog broja platnih kartica za koje postoji sumnja da su potencijalno ugrožene. Privremena blokada je učinjena preventivno, kako bi se zaštitila sredstva klijenata na računima kartica, dok se ne izvrši zamena istih.

Banka napominje da sve potrebe za finansijskim transakcijama klijenti mogu obaviti u filijalama naše banke.

- Banka je, u želji da maksimalno skrati period u kome su pojedine kartice privremeno blokirane, organizovala hitnu izradu novih, tako da će ih klijenti dobiti najkasnije do kraja sledeće nedelje, o čemu će blagovremeno biti obavešteni. Najljubaznije molimo korisnike da se nakon prijema obaveštenja obrate matičnoj ekspozituri radi preuzimanja nove kartice - navodi se u saopštenju Rajfazen banke.

AIK banka, jedna je od banaka koja nije imala potrebu da blokra kartice klijenata, jer kako tvrdi  Igor Pivalica, Izvršni direktor Sektora novih bankarskih tehnologija i upravljanja projektima u AIK banci kartice koje je izdala ta banka zaštićene su čipom i SMS alarm sistemom, dok su  u opasnosti bili klijenti koji su imali kartice sa takozvanom "magnetnom trakom" kod koje su zloupotrebe mnogo lakše.

-Kartice sa čipom daleko su naprednije u sistemu zaštite od klasičnih kartica sa magnetnom trakom, zbog čega je i njihova zloupotreba teža - navodi Pivalica.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana