Evro: Biti ili ne biti?

Objavljeno: 02.12.2011


Vesti izvor: Kamatica:Dušan Uzelac

U iščekivanju odluka raznoraznih komisija, predsednika i sekretara možemo da zaključimo samo jedno, biće onako kako odluče. U tom smislu je besciljno bilo šta raditi jer smo samo nemi posmatrači. U ovom trenutku sigurno je da se prave analize cene koštanja i spašavanja i delimičnog odustajanja od Evra, odnosno istupanja pojedinih članica iz Evrozone kao i potpunog odustajanja od Evra odnosno raspada Evrozone. U svim ovim varijantama najpovoljniju ekonomsku cenu svakako nudi opcija delimičnog odustajanja od Evra odnosno istupanja pojedinih članica ali to nije najpovoljnija politička opcija i zato će ipak biti onako kako odluče.

Zato, potrebno je okrenuti se ka mogućim ishodima i spremiti se za moguće varijante. Jedno je sigurno, naši Evri su sigurni, čak i ako to za mesec dana više ne budu Evri. I u najgorem mogućem scenariju propasti Evra, on neće propasti u vrednosti i pratiće ga proces konverzije u druge valute što znači da naš novac nikako ne može da postane gomila bezvrednih papira. Setimo se samo Nemačke marke i procesa konverzije koji je i dan danas moguć. Drugo pitanje u tom hipotetički najgorem mogućem scenariju je koju drugu valutu izbrati? Iako naša privreda funkcioniše sa dinarom kao nacionalnom valutom on se u ovim trenucima gleda kao nužno zlo jer i njega ovih dana vode više političke nego ekonomske odluke. Švajvcarski franak se nikako ne preporučuje jer je Nacionalna Banka Švajcarske ograničila njegov rast jer prejak švajcarac urušava njihovu ekonomiju što bi značilo da garantovano kupujete po najvišoj ceni koja će ubuduće biti samo niža, odnosno taj franak će vredeti samo manje. Američki dolar u scenariju delimične ili potpune propasti Evra svakako odnosi najveću pobedu vraćajući se na tron glavne svetske valute ali i tamo se su dešavale stvari za koje nam je bilo neverovatno da su moguće. Australisjki dolar, kanadski dolar, brazilski real, japanski jen, zlato i druge alternative su uvek u opticaju ali nama delimično ili potpuno nedostupni u Srbiji. U svakom slučaju, sve moguće konverzije mogu da prate troškovi i do 5% što znači da bi svaka naša ishitrena reakcija proizvela gubitak.

Jedno je sigurno naši Evri su sigurni jer o Evru odlučuju oni koji imaju mnogo više Evra i svakako neće dozvoliti da im to propadne.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana