Oprez, zamke su u aneksima

Objavljeno: 24.11.2011


Vesti izvor: Danas

Beograd - Primena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga počinje 5. decembra, zbog čega su banke u poslednje dve nedelje krenule u ofanzivu u cilju da klijente navedu da potpišu anekse ugovora kojima će pristati na višu kamatnu stopu od one koju su originalno dogovorili. Istovremeno, banke su provele poslednjih šest meseci svojevoljno dižući kamate na odobrene kredite, čime su prema tvrdnjama pravnika i udruženja za zaštitu potrošača, prekršile novi zakon, uprkos tome što je njegova primena odložena do početka decembra.

Naime, kako objašnjava advokat Vojin Biljić, koji zastupa veliki broj klijenata u sporovima protiv banaka, činjenica da je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga stupio na snagu znači da su sve banke koje su od tog momenta menjale kamate rukovodeći se sopstvenom poslovnom politikom, što je sada zabranjeno, prekršile zakon, iako je primena zakona odložena do decembra.

- Primena zakona odložena je kako bi se bankama dalo dovoljno vremena da prilagode novim pravilima svoje ugovore sa klijentima, ali to ne znači da su banke u međuvremenu imale pravo da rade po starom, odnosno da povećavaju kamate po sopstvenom nahođenju. Stupanjem zakona na snagu, banke su znale da je takvo ponašanje zabranjeno, ali su ipak kršile zakon, znajući da NBS nema mogućnosti da ih kazni sve do početka primene, odnosno do decembra - ističe Biljić, dodajući da bi u sudskim postupcima koji budu pokrenuti zbog ovoga, banke sigurno morale da izgube i da budu primorane da isplate odštetu klijentima.

Sa njegovim mišljenjem da su banke u proteklim mesecima postupale suprotno zakonu slaže se i Goran Papović, predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Srbije, koji upozorava da postoji „par banaka koje su povlašćene“ i koje „naravno krše zakon“.

U Narodnoj banci takođe potvrđuju da su sve banke koje su od stupanja zakona na snagu povećavale kamate prekršile zakon, bez obzira na to što je njegova primena bila odložena.

- Članom 52 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga utvrđeno je da davaoci finansijskih usluga, od dana stupanja na snagu ovog zakona do dana njegove primene, ne mogu uvećavati kamatne stope koristeći ugovorene neodredive elemente. Ako je banka u periodu od stupanja na snagu Zakona 4. juna ove godine i dana početka njegove primene, odnosno 5. decembra povećala kamatnu stopu koristeći ugovorene neodredive elemente, NBS će izreći novčanu kaznu u skladu s članom 50 Zakona - kažu za Danas u Narodnoj banci.


Pomenutim članom predviđeno je da će banka biti kažnjena sa 500.000 do 800.000 dinara za kršenje zakona. Međutim, ostaje nejasno da li će i banke koje su kamate podigle pre usvajanja zakona, a nastavile sa tim obračunom i posle njegovog stupanja na snagu, podleći ovoj kazni ili ne.

Prema Papovićevim rečima, mnoge banke sada pokušavaju da „love u mutnom“, zbog čega potrošače naročito upozorava na opasnost od potpisivanja aneksa koji mnogima stižu ovih dana na kućne adrese.

- Treba biti veoma obazriv pri potpisivanju tih aneksa. Banke sada na sve moguće načine pokušavaju da u Srbiji primene sistem koji ne smeju da koriste ni u jednoj od evropskih zemalja iz kojih originalno dolaze. Ako je neko prvobitno zaključio ugovor sa bankom sa kamatom od devet odsto, a banka mu u međuvremenu digla kamatu na 14 odsto, njemu se sada može učiniti povoljnim ako mu banka aneksom ponudi kamatu od 12 odsto. Međutim, treba znati da će početkom primene novog Zakona sve banke morati da vrate originalne kamate, odnosno u ovom slučaju kamatu od devet odsto, zbog čega treba dobro razmisliti pre potpisivanja predloženih aneksa - zaključuje Papović.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana