Privrednici se žale na banke

Objavljeno: 24.11.2011


Vesti izvor: Kamatica

Preduzeća traže da NBS onemogući bankama da zarađuju na njihovoj muci

Od NBS se traži da iskoristi sve raspoložive instrumente i utiče na banke da smanje kamatne stope i zadrže bar približno isti nivo kreditiranja kao prošle godine

Svih šest srpskih udruženja privrednika, kao i Savez ekonomista Srbije, objavili su juče javni apel u kojem tvrde da im komercijalne banke ozbiljno ugrožavaju poslovanje. Oni traže od NBS da iskoristi sve raspoložive instrumente i utiče na banke da smanje kamatne stope i zadrže bar približno isti nivo kreditiranja kao prošle godine.

Privrednici tvrde da pojedine banke koriste krizni period da bi ostvarile što veći profit, dok o privredi uopšte ne brinu. Zato traže od NBS da im ne dozvoli da koriste opštu nelikvidnost privrede kako bi uvećale zaradu. Predsednik Saveza ekonomista Srbije, profesor Dragan Đuričin, ističe da je ovo apel realnog sektora usmeren pre svega ka NBS.

Potpredsednik Srpske asocijacije menadžera (SAM), biznismen Slobodan Vučićević, ističe da su uslovi za privređivanje ekstremno teški.
- Mnoga preduzeća su na ivici opstanka. Banke su suviše rigidne i na taj način koče razvoj i otežavaju opstanak i razvijanje dobrih privrednika. Razumem opreznost banaka u izboru klijenata, ali smanjenje kamata i veća izloženost banaka neophodni su da bi se krenulo napred - naglašava Vučićević.

Vlasnik „ITM grupe" i predsednik Udruženja korporativnih direktora Toplica Spasojević ističe da je jedan od ključnih otežavajućih faktora za rad preduzeća nedostatak kreditnih sredstava i nedostupnost kapitala.
- To direktno utiče na zaposlenost, konkurentnost i izvoz. Problemi nisu nerešivi, pa otud i ovaj pokušaj da objasnimo bankama da nam je neophodno da kamate na kredite privredi budu manje. Sve je veći broj preduzeća koja ne mogu da obnove kredite i ne mogu da nastave svoju delatnost - naglašava Spasojević.

U „MK grupi", čiji je vlasnik Miodrag Kostić, koji je i predsednik Udruženja „Poslodavac", ističu da treba smanjiti referentnu kamatnu stopu i stopu obaveznih rezervi kako bi kamate bile niže.
- Najvažniji zadatak NBS, iako to zvanično ne piše u njenim ciljevima, jeste dugoročan razvoj srpske privrede. Već smo ukazivali na potrebu da se u saradnji sa državom razvije sistem izvoznih kredita sa sniženim kamatama kako bi se pospešili izvoz i konkurentnost domaćih kompanija na inostranim tržištima - kažu u „MK grupi".

Kako naglašavaju, čak i kada preduzeća dobiju kredite, proces njihove obrade predugo traje.
- Takođe, u Srbiji posluju filijale stranih banaka, pa i kada znamo da je odgovor banke na naš zahtev pozitivan, dugo čekamo na potvrdu iz njihovih centrala - navode u Kostićevoj kompaniji.

Neophodan kompromis

U Uniji poslodavaca Srbije tvrde da se moraju napraviti neki kompromisi kako bi privreda preživela težak period koji sledi.
- Razumem da NBS drži obaveznu rezervu banaka na visokom nivou kako one ne bi iznosile kapital iz zemlje, ali zato privreda plaća skupe kredite. Mora se naći neki kompromis, a jedno od rešenja jeste i formiranje Razvojne banke, na šta kao da su svi zaboravili. Ukoliko bi ta banka imala niže kamate, i komercijalne banke bi zbog konkurentnosti bile prinuđene da ih smanjuju - kaže Dragoljub Rajić iz UPS-a.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana