Potpisivanje aneksa nije obavezno

Objavljeno: 24.11.2011


Vesti izvor: Press

Pojedine banke požurile su da pre nego što 5. decembra počne da se primenjuje novi  Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga ponude građanima anekse ugovora sa povoljnijim kamatama od sadašnjih, ali ipak većim nego što su bile u trenutku zaključenja ugovora.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS), ali i ekonomski stručnjaci, upozoravaju građane da je najbolje da pre primene novog zakona ništa ne potpisuju. Naime, novim zakonom banke su obavezne da kamate koje su neopravdano povećavale pozivajući se na promenjene uslove na tržištu, poslovnu politiku ili nešto slično, moraju da vrate na nivo iz vremena zaključenja ugovora.

Udruženje banaka: Ogroman posao
Generalni sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić kaže da je pred bankama ogroman posao jer treba da pošalju obaveštenja o primeni novog zakona i promenama na ogroman broj adresa.
- Banke imaju obavezu da vrate kamate na početni nivo. Kako ne bi bilo nesporazuma, savetujem građanima da pre nego što bilo šta potpišu dobro pročitaju anekse ugovora i svoje prvobitne ugovore - ističe Dugalić.

Jedan od čitalaca poslao nam je ponudu banke da potpiše aneks koji predviđa da kamata na kredit bude 12 odsto, umesto sadašnjih 14, iako je u trenutku zaključenja ugovora bila 10,50 odsto. Banke u pismima ne naglašavaju da klijenti nisu obavezni da potpisuju anekse ugovora jer će im po automatizmu od 5. decembra kamate biti vraćene na iznos koji je prvobitno dogovoren.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije upozorava građane da pre bilo kakvog pristanka na anekse dobro prouče sve elemente ugovora i uporede ih sa kamatama koje su važile na početku. Zoran Nikolić iz ove organizacije naglašava da nov zakon štiti sve korisnike finansijskih usluga, i to baš od samovolje banaka koje su bez pristanka klijenata menjale kamatne stope.

- Građani ne bi trebalo da paniče ili da budu zabrinuti, već da prijave takvu ponudu banke i ne potpisuju anekse - ističe Nikolić, i dodaje da bi potpisivanje aneksa značilo da klijent prihvata takve uslove i da se nov zakon ne može primeniti.

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac kaže da su banke i ranije primenjivale stvari koje nisu dozvoljene, ali da se niko nije žalio, pa je to prolazilo.
- Slično je i sa ovim aneksima. Obaveštenja koja banke šalju klijentima nisu jasna. Građani ne shvataju da ne moraju da potpisuju bilo kakve anekse i da su banke dužne da od 5. decembra automatski promene, odnosno smanje kamate koje su podizali - navodi Uzelac.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana