Nema kamate za male uloge

Objavljeno: 21.11.2011


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Neke banke samoinicijativno gase štedne knjižice sa malim ulozima, a da o tome ne obaveštavaju klijente. Ugašenim knjižicama ne obračunavaju kamatu

NEKE banke nisu spremne da se bore za svakog štedišu, ma koliki ulog imao. Zbog malog iznosa „gase“ knjižice, čak i bez odobrenja klijenta, a položeni novac „čuvaju“ na svom računu. Na ovo nema uticaja Narodna banka Srbije, jer ne postoji propis koji ovo reguliše, već sve zavisi od poslovne politike banke.

Tako je jedna Beograđanka pre pet godina, u Nedelji štednje, položila deci po 10 evra na štednju sa kamatom od 10,9 odsto na godinu dana. Na uloge je zaboravila, a tek prošle nedelje na to su je podsetili SMS-om iz banke, kada je obaveštena da je ekspozitura izmeštena na drugu lokaciju. Tada je pronašla štedne knjižice dece i otišla u banku. Ali, šalterska službenica joj je objasnila da su računi ugašeni?! Za pet godina nije bilo upisa kamate, osim u prvoj godini, i tek posle duže rasprave su joj vratili po 10,60 evra.

Pomenuti dogadjaj jos jednom je ukazao da je SMS servis koji omogućava da dobijete poruku kad god se nešto promeni na vašem računu zaista koristan sa aspekta sigurnosti novca.

Banke imaju odredjene troškove za održavanje svakog računa tako da takozvani zaboravljeni računi često budu zatvoreni a sredstva sa njih budu usmerena naneki od posebnih računa banke.

Nije poznato šta banke rade sa zaboravljenim novcem i da li su u obavezi da putem suda traže vlasnike kao što je slučaj kada se zaborave krediti.

 

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana