Poslata prva izvozna pošiljka preko post eksporta

Objavljeno: 17.11.2011


Vesti izvor: Kamatica

Javno preduzeće PTT Srbije juče je počelo da pruža novu uslugu "post eksport" namenenju malim i srednjim preduzećima, slanjem prve izvozne pošiljke iz pirotske pošte. Prvi paket težine 7,9 kilograma tepiharskog prediva poslata je u Varnu u susednoj Bugarskoj, koja je od Pirota udaljena 600 kilometara.

Direktor Radne jedinice Poštanskog saobraćaja "Pirot" Bogoljub Popović rekao je novinarima da Pošta Srbije (www.posta.rs) tom uslugom želi da pomogne malim preduzetnicima i privrednicima koji žele da izvezu robu u inostranstvo.

Kako su na predstavljanju nove usluge 14. novembra najavili predstavnici Pošte Srbije, mala i srednja preduzeća preko "post eksporta" mogu da izvoze proizvode po pojednostavljenoj proceduri.
 

Za izvoz paketa težine do 30 kilograma u vrednosti do 1.000 evra će biti potrebno da se popuni samo jedan elektronski dokument, preko interneta ili u bilo kojoj pošti.

Postoje četiri zone za isporuku paketa, a cena usluge zavisi od mesta isporuke. Isporuka paketa od 30 kilograma u zemlje bivše Jugoslavije koštaće 5.890 dinara, a u SAD ili u Australiju 18.950 dinara.

Prvi ugovor o izvozu preko "Post eksporta" napravila je pošta u Pirotu sa pirotskom firmom Kosteks.

Vlasnik predionice Kosteks Dragoslav Kostić izrazio je zadovoljstvo novom mogućnošću da lakše izvozi i da ima bolju komunikaciju sa kupcima, ističući da je ranije morao da se snalazi na razne načine.

"Predivo šaljem za Englesku, Južnu Ameriku i druge zemlje i posle Varne spremam novu pošilju za Englesku", kazao je Kostić.

Firma Kosteks se bavi proizvodnjom tepiharskog prediva od vune i zapošljava 15 radnika.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana