Mere EU protiv agencija za kreditni rejting

Objavljeno: 15.11.2011


Vesti izvor: Kamatica

Evropska unija saopštila je danas da razmatra da dozvoli investitorima da tuže agencije za kreditni rejting ukoliko one prekrše pravila Unije "namerno ili sa velikim nemarom".

Predlog Evropske komisije je deo novog seta pravila za agencije za kreditni rejting, koje su na meti napada javnosti kako od kreditnog sloma 2008, tako i sada tokom tekuće dužničke krize u evro zoni.

 

Prema novim pravilima, od tih agencija će se tražiti da budu transparentnije u načinu na koji donose odluke o kreditnom rejtingu neke zemlje ili firme, kao i da moraju da upozore ponuđače akcija na promenu kreditnog rejtinga pre nego što ga objave.

 

Činjenice da bi rejting agencije mogle da budu naterane na veću odgovornost prilikom donošenja odluka mogla bi da podstakne poplavu tužbi pred građanskim sudovima širom 27-člane EU zbog korupcije ili pogrešnih rejtinga.

 

Kreditne agencije su do sad branile svoje odluke kao stavove zaštićene slobodom govora, što je Evropska komisija odbacila kao argument.

 

"Rejtinzi imaju direktan uticaj na tržišta i ekonomiju u širem smislu, a samim tim i na prosperitet evropskih građana. To nisu prosti stavovi", ocenio je evropski komesar za unutrašnje tržište Mišel Barnije.

 

Nove mere, koje treba da odobre vlade EU i Evropski parlament, suštinski će odgovornost za dokazivanje činjenica prebaciti sa tužilaca na rejting agencije, odnosno one će morati da dokažu da nisu krive.

 

Barnije nije uspeo, s druge strane, da ubedi ostatak Komisije, koju čine zvaničnici iz svih zemalja EU, da privremeno podrže zabranu kreditnih rejtinga za zemlje koje dobijaju međunarodne pakete pomoći.

 

Francuski komesar je snažno insistirao na toj meri tokom današnje tročasovne debate sa kolegama.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana