Hrvati protiv Švajcaraca

Objavljeno: 08.11.2011


Vesti izvor: Kamatica

Nakon letošnje krize savelikim rastom švajcarskog franka vlasti u Srbiji se nisu mešale bankama u posao tako da nije sprovedena ni jedna mera za pomoć građanima koji imaju kredite u francima.

U Hrvatskoj je ovih kredita više. Uvedene su mere Vlade koje bankari formalno poštuju ali se i ne trude baš dovoljno da ih ponude klijentima.
 

U Hrvarskoj inače postoji prinudna naplata sa računa fizičkih lica koje u Srbiji nema. Korisnicima kredita koji ne plaćaju rate blokira se račun i plata se preusmeri na vraćanje kredita.Trenutno je oko 160.000 računa fizičkih lica blokirano. 2.500 hipoteka na stanove je aktivirano.

U Hrvatskoj mere za pomoć građanima koji otplaćuju stambene kredite vezane uz “švicarce”, koje je letos Vlada dogovorila sa osam banaka nisu naišle na preveliko interesovanje. Tako zasad stvari stoje za oba modela dogovorena u dva memoranduma Vlade i bankara.
Prvim je omogućeno dužnicima da rok otplate stambenog kredita u francima produže na čak 40 godina, čime smanjuju mesečnu ratu i povećavaju ukupni dug jer otplaćuju više kamata u konačnom zbiru. Jedino su iz Hypo Alpe-Adria-Bank kažu da je ta mera zaživela i da je dosta njihovih klijenata zatražilo i realizovalo.

Drugi model takozvanih “balon- kredita” omogućava da pet godina plaćaju svoje rate po nižem i fiksnom kursu od 5,80 kuna za franak, a razliku između tog i stvarnog kursa knjižila bi se na posebnom računu. Ako je kurs veći od fiksnog, na tom bi računu naduvao „balon“ rasla obveza za plaćanje, a ako je kurs manji, onda bi se račun praznio.
Bankari kažu da je i za drugi model interesovanje manje od očekivanog premda ga mnoge banke još nisu ni ponudile klijentima.
Država je naredila ali banke baš i ne nude previše voljno.


Gradjani tužili banke

Gradjani Hrvatske koji imaju kredite u Švajcarcima organizovali su se u udruženje građana i tužili banke kod kojih imaju kredit.

Tužba se odnosi na zaštitu prava dužnika u kreditima s valutnom klauzulom kažu u udruženju „Franak“. Tužba je pokrenuta protiv sedam banaka kod Trgovačkog suda u Zagrebu. Od banaka se traži da urade obračun rata po kursu i iz kamate koje su važile u trenutku podizanja kredita.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Zagrebačka Banka, PBZ, OTP, Erste, Hypo, Splitska i Volksbank, koje bi dužnicima trebale isplatiti razliku preplaćenog novca.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana