NBS obrazlaže svoj postupak

Objavljeno: 28.10.2011


Vesti izvor: Saopštenje NBS

Beograd, 28. oktobar – Sastanak sa bankarima, koji je Narodna banka organizovala povodom poslovnih ponuda za Svetski dan štednje, imao je za cilj da se izbegnu tržišna ponašanja banaka koja mogu izazvati rizike likvidnosti i nestabilnosti finansijskog sistema. Inicijativa NBS nije imala za cilj narušavanje principa konkurencije u bankarskom sektoru kako to tumače pojedini analitičari i mediji, niti nametanje dogovora o smanjenju kamatnih stopa na štedne uloge građana.

Narodna banka je upozorila da privlačenje štednje u ovom periodu, prevashodno preko neodmerenog povećanja kamatnih stopa, ne bi trebalo da se pretvori u nerazumnu utakmicu, koja potencijalno može da naruši stabilnost finansijskog sistema. Ne samo da bi banke tako skupo plaćena sredstva morale skupo i da plasiraju, već bi se pojedine banke mogle nepotrebno izlagati mogućim likvidnosnim udarima zbog koncentracije ročnosti i dospeća depozita u tzv. „nedelji štednje“.

Takođe, poziv NBS da se banke nerazumno ne utrkuju u podizanju kamatnih stopa na štednju u tom kratkom periodu tokom godine nije nikakva retrogradna praksa, koja je nepoznata razvijenim tržišnim privredama. U jednoj od najliberalnijih tržišnih ekonomija, u SAD, iz istih razloga, zakonom o bankama, kamatne stope na depozite u bankama su bile ograničene decenijama unazad. Tržišna konkurencija jeste potrebna i poželjna, svuda pa i u bankarskom sektoru. Međutim, kada su u pitanju finansijska tržišta, odnosno opasnost da cena finansiranja može da podigne rizik u celom finansijskom sistemu, i u najliberalnijim ekonomijama prednost se daje stabilnosti finansijskog sistema. Delimično i zato što cenu narušene finansijske stabilnosti uvek plaćaju poreski obveznici, svi i bez izuzetka, ali i ekonomska aktivnost i zaposlenost u zemlji.

Narodna banka Srbije nije administritivno limitirala nivo kamatnih stopa i banke će ih i povodom Svetskog dana štednje formirati u skladu sa svojom poslovnom politikom, ali, očekuje se, i sa punom odgovornošću prema sopstvenoj i stabilnosti ukupnog finansijskog sistema.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana