Ako nemate za ratu reagujte odmah

Objavljeno: 20.10.2011


Vesti izvor: Kamatica, Novosti

Sva kašnjenja u otplati kredita kartica i dozvoljenog minusa, koja su duža od dva meseca evidentiraju se u kreditnom birou, koji vodi Udruženje banaka.

Na „crnu listu“ banaka dospeva svako ko dva meseca ne plaća obaveze, a posle toga više nijednu pozajmicu ne može da koristi
Ukoliko građane koji ne mogu da otplaćuju redovno obaveze prema bankama registruje Kreditni biro, oni imaju male šanse da reše problem, makar to bila samo rata za kreditnu karticu ili smanjeni dozvoljeni minus. Na „crnu listu“ banaka dospeva svako ko dva meseca ne plaća obaveze, a posle toga više nijednu pozajmicu ne može da koristi. Banka ima pravo da mu naplati kredit, karticu ili dozvoljeni minus u celosti, preko plate.

- Koristila sam kreditnu karticu sa limitom od 50.000 dinara, ali u poslednja dva i po meseca nisam imala novca za otplatu rata, tako da me je banka blokirala - kaže jedna naša sugrađanka. - Kada sam otišla u banku, rekli su mi da moram da izmirim dug, ali mi nisu ponudili nijednu opciju, osim da od nekog rođaka ili prijatelja pozajmim novac. Ja sam htela da refinansiram tu karticu, ili da mi povećaju dozvoljeni minus, kako bih otplatila zaostale rate. Ali rekli su da ne mogu ništa, jer me je registrovao Kreditni biro, što znači da godinu dana ne mogu da koristim nikakav kredit, niti pozajmicu.


Evidencija u Kreditnom birou, kako kažu bankari, smanjuje mogućnost banci da pomogne klijentu, jer ga automatski svrstava u lošu kategoriju, zbog čega banka mora da garantuje za njega i da izdvaja više novca za svaku novu pozajmicu.

Za naše sugrađane je važno da kada imaju problema u vraćanju rate što pre obave razgovor u banci kod koje imaju kredit. Takođe je važno da se informišu u drugim bankama i kod njih potraže rešenje. Danas postoji dosta široka ponuda kredita za refinansiranje koji možda mogu da olakšaju otplatu.

Neki od njih imaju i grejs period, tako da bi uz njega mogli na godinu ili dve da odahnete sa manjim ratama a nakon toga da nastavite sa otplatom.

Tako ćete izbeći da vam kašnjenje bude zabeleženo u Kreditnom birou, i da i dalje budete u mogućnosti da dobijete kredit ili budete žirant.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana