Hrvatska mora da se okrene domaćim izvorima finansiranja

Objavljeno: 17.10.2011


Vesti izvor: B92, Tanjug

Zagreb -- Hrvatska vlada nije imala snage ni hrabrosti da sprovede bolne rezove koje je trebalo preduzeti još pre nekoliko godina, kaže Željko Rohatinski.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) je izrazio i razumevanje za globalne proteste koji su širom sveta održani protiv pohlepe finansijskog kapitala.

"Protesti su izraz suočavanja s posledicama rušenja velike iluzije da se razvoj može zasnivati na finansijskom inženjeringu. Oni koji su se time služili i koji su izazvali krizu, na tome su najviše zaradili, a najmanje izgubili za vreme krize. Revolt je potpuno opravdan", rekao je Rohatinski.

On je naglasio da je zaslugom HNB-a sprečeno da se hrvatske banke bave finansijskim inženjeringom.

Postoji opasnost da će strane banke pokušati da koriste i deo kapitala iz svojih hrvatskih filijala, ali ćemo u tom slučaju preduzeti mere koje su pripremljene još 2008, kazao je Rohatinski i podsetio da kriza u evrozoni već utiče na Hrvatsku i to prvenstveno u manjoj potražnji za hrvatskom robom.

Rohatinski je prognozirao da će zbog krize stranog kapitala verovatno biti sve manje.

"Zbog toga ćemo se morati okrenuti domaćim izvorima finansiranja, a to je nemoguće bez bolnih rezova. To je trebalo učiniti još 2008. godine, ali nije bilo snage i hrabrosti u ovoj zemlji da se to učini", rekao je guverner koji je poslednjih meseci na udaru pojedinih krugova iz vladajućeg HDZ-a



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana