U NBS održan sastanak o kamatama u nedelji štednje

Objavljeno: 14.10.2011


Vesti izvor: Saopštenje NBS

Beograd, 14. oktobar - U Narodnoj banci Srbije održan je sastanak sa predstavnicima banaka na kojem je razgovarano o aktivnostima banaka povodom Svetskog dana štednje. Ne zanemarujući značaj slobodnog tržišta i konkurencije, transparentnog poslovanja, kao i autonomije poslovnih bankarskih strategija, Narodna banka je preporučila bankama da ovim povodom izbegnu neodržive oscilacije kamatnih stopa, koje potencijalno kreiraju skupe izvore finansiranja u bankarskom sistemu i likvidnosne debalanse.

Polazeći od činjenice da skupi depoziti mogu biti plasirani samo u skupe kredite i da mogu uticati na rast rizika u bankarskom sistemu, Narodna banka Srbije je preporučila bankama da kamate na devizne depozite povodom Svetskog dana štednje ne odstupaju značajnije od prosečnog nivoa kamatnih stopa na te depozite u bankarskom sektoru tokom preostalog dela godine. Ova preporuka trebalo bi da utiče na postizanje održivog nivoa kamatnih stopa, koji će doprineti i smanjenju cene usluga bankarskog sektora, uključujući i kamate na kredite. Uz to, banke bi trebalo da pojačaju aktivnosti na prikupljanju dinarske štednje, što će doprineti većoj stabilnosti bankarskog sektora, preporuka je Narodne banke Srbije.

Na sastanku je razgovarano i o prisutnoj praksi kod pojedinih banaka da neke bankarske usluge nisu dostupne licima određene starosne dobi, koja odstupa od Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga. Narodna banka Srbije je preporučila bankama da preispitaju i revidiraju opšte uslove poslovanja, kako bi isključili starosnu diskriminaciju u odnosu na finansijske usluge koje pružaju. Uz otklanjanje starosne diskriminacije, a uz uvažavanje odgovarajuće procene rizika, banke bi trebalo da razmotre i mogućnost uvođenja novih proizvoda, uključujući i proizvode dugoročnijeg karaktera, preporuka je NBS.

Date preporuke Narodne banke Srbije naišle su na pozitivnu reakciju prisutnih predstavnika banaka.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana