Krediti u evrima rizični za privatnike

Objavljeno: 14.10.2011


Vesti izvor: NBS

Beograd, 13. oktobar - Evropski odbor za sistemski rizik uputio je državama članicama Evropske unije, njihovim nacionalnim nadzornim telima i Evropskoj bankarskoj agenciji preporuke kao odgovor na rizike po finansijsku stabilnost koji nastaju zbog kreditiranja korporativnog privatnog sektora u stranoj valuti.

Evropski odbor za sistemski rizik je konstatovao da visok stepen kreditiranja u stranoj valuti može prouzrokovati sistemske posledice u nekim državama EU, jer izaziva veliku neusklađenost između valuta u kojima privatni sektor privrede ostvaruje prihode i valuta u kojima se vrši otplata kredita, što taj sektor čini osetljivijim na nepovoljna kretanja deviznog kursa. Preporuke se pre svega odnose na zajmoprimce bez prirodnog ili finansijskog hedžinga i rizike koji iz toga proizilaze.

Preporuka za državne organe je da dodatno pooštre propise o kreditiranju u stranoj valuti. Između ostalog, finansijskim institucijama, koje odobravaju prekogranične kredite ili posluju preko svojih filijala u drugim državama članicama, njihovi matični regulatori treba da propišu uslove kreditiranja u stranoj valuti koji su bar podjednako strogi kao i važeći uslovi u državi domaćinu.

Kreditnim institucijama Evropski odbor za sistemski rizik preporučuje da u svoje interne sisteme za upravljanje rizikom ugrade rizike kreditiranja u stranoj valuti, što bi doprinelo boljoj cenovnoj proceni rizika, kao i da uspostave održive sisteme finansiranja.

Celovito saopštenje Evropskog odbora za sistemski rizik Narodna banka Srbije objavila je na svom sajtu: www.nbs.rs.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana