SAD “prete“ Kini podizanjem carina

Objavljeno: 13.10.2011


Vesti izvor: Beta

Vašington -- Američki Senat je podržao predlog zakona kojim je predviđeno kažnjavanje zemalja koje manipulišu valutom.

Tu se jasno misli na Kinu jer, prema tvrdnjama iz SAD, održava nižu vrednost juana u odnosu na dolar.

Kinesku politiku deviznog kursa mnogi u SAD krive za poplavu kineskog uvoza zbog kojeg se američke fabrike zatvaraju a radnici ostaju bez posla.

Zemlje koje manipulišu vrednošću valute, kako je predviđeno zakonom u kojem se ne pominje Kina, bile bi kažnjene za jeftini izvoz višim carinama.

U Savezu američke prerađivačke industrije, koji podržava predlog, procenjuju da bi aprecijacija juana za 28,5 odsto doprinela otvaranju 2,25 miliona radnih mesta u SAD i smanjenju godišnjeg deficita u trgovini sa Kinom za 190,5 milijardi dolara.

Kina je prošle godine u trgovini sa SAD ubeležila suficit od 273 milijarde dolara, delom zahvaljujući monetarnoj politici zbog koje je kineski izvoz jevtiniji a američke prodaje Kini znatno skuplje. Pre 20 godina Kina je u trgovini sa SAD imala višak od samo deset milijardi dolara.

Posmatrači očekuju da zakon o kažnjavanju Pekinga zbog politike kursa neće proći u Predstavničkom domu, gde se slažu sa stavom kompanija da bi unilaterlana akcija protiv Kine mogla da razbukta trgovinski rat. I vlada predsednika SAD Baraka Obame nagovestila je da prednost daje diplomatskom ubeđivanju.

Zagovornici zakona tvrde da bi on doneo veću konkurentnost američkih proizvoda i otvaranje više od milion radnih mesta.

Istovremeno, kritičari upozoravaju da bi taj zakon izazvao Kinu da uzvrati i pogoršao poziciju Amerikanaca na jednom od tržišta sa najbržim rastom u svetu.

Prema procenama, kineski juan je potcenjen prema dolaru za 25-30 odsto, a neki ekonomisti smatraju da je juan slabiji čak 40 odsto. To znači da su kineski proizvodi koji se prodaju u SAD jeftiniji 25-30 odsto, dok su američki proizvodi kada se prodaju u Kini za toliko skuplji.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana