Euribor raste, rate za kredite veće

Objavljeno: 13.10.2011


Vesti izvor: Blic

Beograd -- Zbog rasta euribora sa kojim se usklađuju kamatne stope za kredite u evrima, rata građanima koji su uzeli ove pozajmice, za godinu dana porasle su i do 20 evra.

Iako je trend rasta evidentan, jer je šestomesečni euribor sa januarskih 1,22 odsto u oktobru skočio na 1,77 odsto, ekonomisti poručuju da nema mesta panici.

Oni kažu da se ne očekuje ponavljanje scenarija iz 2008. godine, kada su kamate imale enorman rast. Njihova procena je da bi već u novembru moglo da usledi pad kamatnih stopa.

"Sa trendom blagog rasta, rata od 300 evra koju plaća neko ko je uzeo stambeni kredit, može da se uveća maksimalno 20 do 30 evra, ne više. Nenormalan skok može da se desi samo ako se dogodi sistemski šok, kao što je to bilo 2008. godine, kada je usledila svetska ekonomska kriza i panika u Evropi", objašnjava urednik sajta Makroekonomija.org Miroslav Zdravković. Njegova procena je da je izvesnije da će euribor početi da pada a ne da raste.

Usklađivanje važi i za otplatu kredita u švajcarskim francima (CHF), ali se ovde koristi libor kao referentna stopa. Razlika je samo u tome što je visina šestomesečne vrednosti libora pala za 0,17 odsto. U Banci Inteza kažu da zbog takvog kretanja građani koji su se zadužili u švajcarcima mogu očekivati povoljnije mesečne rate u narednom kvartalu.

Folks banka kamate za kredite indeksirane u evrima usklađuju sa euriborom na tri meseca i to tako što se na fiksni deo kamate dodaje vrednost tromesečnog euribora na dan kada se radi usklađivanje. U Folks banci kažu da je euribor za poslednjih godinu dana porastao za 0,6 odsto, a u skladu s tim i kamate na kredite indeksirane u evrima.

"Pored toga, klijenti su suočeni sa razlikom u kursu dinara u odnosu na evre, pa tek kada se i to uzme u obzir može doći do realnog povećanja ili smanjenja iznosa mesečne rate. Iz tog razloga veći deo plasmana smo usmerili na dinarske kredite sa fiksnom kamatom garantujući klijentima fiksnu kamatnu stopu i mesečne rate u dinarima za sve vreme otplate", objašnjava Nenad Lučić, ekspert za razvoj proizvoda u Folks banci.

Ko je uzeo stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom, ovakvo kretanje euribora ne treba da brine, njihova kamata i rata su uvek iste, i kada euribor raste i kada pada.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana