Šoškić: Preti pad investicija i izvoza

Objavljeno: 12.10.2011


Vesti izvor: Press

Prelivanje nove ekonomske krize na srpsku privredu reflektovaće se kroz pad stranih investicija, smanjenje ekonomske aktivnosti i pad izvoza, istakao je guverner NBS Dejan Šoškić u razgovoru sa privrednicima u Beogradu.

Šoškić je naglasio da će se zbog problema u zemljama evrozone kriza osetiti i u Srbiji, ali da je možemo držati pod kontrolom i da je srpski bankarski sistem stabilan. On je objasnio da na grčki scenario niko nije imun.
- Ako Grčka ne bude mogla da vrati dugove, doći će do topljenja aktive banaka koje poseduju njihove obveznice, a to će uzrokovati ulazak u zonu nesolventnosti. Ipak, banke u Srbiji su posebna pravna lica i promene kod matičnih banaka ne utiču direktno na rast njihovih obaveza - navodi guverner.
Šoškić je ipak dodao da matice koje su svojim „ćerkama" odobravale kratkoročne kredite mogu da odluče da prestanu da refinansiraju te dugove.
- U ukupnoj strukturi kredita u Srbiji učešće ovih pozajmica je 18 odsto
. Da li to može da destabilizuje ceo sistem? Odgovor je da ne može. Imamo veće rezerve od te sume, koje su sasvim dovoljno obezbeđenje. Takođe, ako matična banka prestane sa radom i dođe do povlačenja sa tržišta, to samo ostavlja prostor da neko drugo pravno lice preuzme tu banku - rekao je Šoškić.
On je istakao da NBS ima uvid u stanje u bankarskom sektoru i u protok novca, kao i da postoje mehanizmi u slučaju da stvari krenu loše.
Šoškić je ponovio i da smanjenje obaveznih rezervi za banke ne garantuje da bi taj novac bio iskorišćen za kreditiranje privrede. On je istakao da banke svojevoljno kod NBS drže 100 milijardi dinara, uloženih u hartije od vrednosti, koje mogu plasirati u privredu ako žele.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana