Tekst objavljen: 07.04.2021 11:10        


Mnoštvo evropskih zemalja objavilo je da će primati vakcinisane turiste, a za nas su, zbog predstojećeg leta, među njima možda najinteresantnije Grčka, Crna Gora i Hrvatska

Gde će moći da se putuje sa dokazom o vakcinaciji?

Na sajtu časopisa Afar možete pratiti listu zemalja koje dozvoljavaju ulazak turistima sa tzv. “pasošima vakcinacije”. Ova lista se redovno osvežava, paralelno sa rastom turističkih destinacija koje kao uslov za ulazak u zemlju priznaju i veštački stečen imunitet na korona virus.

Iz mase zemalja izdvojićemo nekoliko onih koje bi mogle biti interesantne našim turistima, zbog geografske blizine ali i cenovne pristupačnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gde sve u okruženju možemo na more?

Hrvatska je među poslednjim državama koje su odobrile ulazak na svoju teritoriju za vakcinisane turiste. Svako ko želi da na ovaj način uđe u nju moraće da ima sertifikat koji potvrđuje da je drugu dozu vakcine primio pre najmanje 14 dana. Hrvatska osim “zapadnih”, priznaje i kinesku i rusku vakcinu. Osim sa dokazom o vakcinaciji, u tu zemlju je moguće ući i sa negativnim PCR ili antigenskim testom, ili sa lekarskom potvrdom o preležanom Kovidu u proteklih 180 dana. Deca ispod sedam godina starosti su izuzeta iz ovog pravila.

Slično važi i za Crnu Goru, samo što ona dozvoljava ulazak osobama koje su drugu dozu vakcine primile sedam a ne 14 dana ranije. Ipak, trenutno se ne preporučuju putovanja u ovu zemlju jer ona ima visok broj zaraženih.

Slovenija pak ima svoju “crvenu listu” zemalja u kojima vlada nestabilna epidemiološka situacija i čiji stanovnici moraju po ulasku u ovu zemlju provesti 10 dana u karantinu. Ovo važi za turiste koji nemaju negativan PCR test urađen u 48 časova po polasku u Sloveniju, ili negativan brzi antigenski test u roku od 24 sata pre polaska. Međutim postoji još jedan način da se izbegne obavezni karantin – vakcinacija, ali Fajzerovom, Moderninom ili AstraZenekinom vakcinom.

Grčkaje srećom manje zahtevna od Slovenije. Ona će našim turistima priznavati sve vakcine protiv Kovida, ali i PCR i antigenske testove. Za decu do 10 godina neće biti potrebni testovi na granici, dok će za decu preko 10 godina, a koja neće biti vakcinisana, biti potreban negativan test.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dokaz o vakcinaciji putovanje letovanje letovanje 2021 vakcinacija Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana