Tekst objavljen: 06.04.2021 16:00        


Sudeći po informacijama iz turističkih agencija, u Grčkoj će se ove godine letovati po približno istim cenama kao i prilikom poslednjeg letovanja u toj omiljenoj letnjoj destinaciji srpskih turista - 2019. godine

Cene aranžmana u Grčkoj približne onima pre pandemije

U agencijama ističu da ne očekuju da će cene bitnije padati, jer su Grci imali godinu bez sezone i nisu u situaciji da snižavaju cene. Navode, takođe, da su od ponedeljka pod pravom opsadom od telefonskih poziva i upita zainteresovanih za letovanje u Grčkoj, otkako je prilikom posete grčkog ministra turizma Srbiji objavljeno pod kojim uslovima će se moći u ovu zemlju.

Direktorka agencije “Viva travel” Jelena Milanović ističe da nisu mogli ni da zamisle da će jedna objava, kao što je ova o uslovima prelaska granice, pokrenuti toliko ljudi da se javi.

„Ne stižemo ni da unesemo sve kapacitete ni da odgovorimo na sve pozive. Zovu i oni sa zamenskim vaučerima, kao i oni koji žele da uplate nove aranžmane”, kaže ona i dodaje da su i turisti sa zamenskim vaučerima spremni da idu u neko drugo mesto, a ne tamo gde su uplatili.

„Ljudima je bitno samo da idu u Grčku”, navodi Milanović za Tanjug.

I u agenciji “Kontiki travel” navode da od ponedeljka imaju znatno veći broj poziva zainteresovanih turista. Očekuju da će cene aranžmana imati za 10 do 15 dana i procenjuju da će one biti približne onima iz 2019. godine. Predstavnik “Kontikija” Andrej Todorović za Tanjug kaže da očekuju da prvo dobiju cene letovanja na severu Grčke, odnosno na Halkidikiju, a kasnije i za ostrva.

Kad je reč o Grčkoj, u novosadskoj turističkoj agenciji “Fantast turist” navode da hotelijeri pokušavaju da nadomeste prošlogodišnje gubitke, te će uvećanjem cena pokušati to da nadoknade na destinacijama koje nisu bile otvorene. Od ponedeljka u toj agenciji počinje prodaja aranžmana za Rodos, Krit, Skijatos, Santorini i Kos. Prema ulaznim cenama, kako kažu, uviđaju da će cene njihovih ponuda biti oko 25 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Popularne destinacije u 2019. i 2020. godini bile su Egipat, Turska i Albanija – rekao je Goran Portić iz agencije “Fantast turist”. – Kad je reč o tim destinacijama, cene u ovoj godini vratile su se na nivo 2019. Kao što znamo, u 2020. godini došlo je do sniženja zbog situacije s pandemijom, što je za putnike koji su bukirali letovanje važilo do 1. aprila. Sada je došlo do blagog rasta cena, trenutno su niže za oko 25 odsto u odnosu na 2019. godinu, ali očekujemo da će rasti s prodajom, interesovanjem i popunjavanjem kapaciteta u hotelima. Za putnike koji budu uplaćivali letovanje tokom juna, jula i avgusta cene će biti gotovo na nivou 2019. godine. Za Tursku očekujemo drastičan rast cena, jer je preduzela sve mere i u toku je vakcinacija kompletnog ugostiteljskog, turističkog i trgovinskog sektora. Kad je reč o Crnoj Gori, očekuju dobru posetu ove godine, tako da će i cene biti gotovo identične kao u 2019. godini.

I u agenciji “Modena travel” potvrđuju nepromenjene cene u odnosu na 2019. godinu za većinu aranžmana u Grčkoj i pojedinih destinacija u Turskoj.

- Imamo možda pet odsto slučajeva povoljnijih uslova i nešto jeftinijih ponuda, i još toliko onih koji su najavili rast cena zbog nadoknade prošlogodišnjeg gubitka i neizvesnosti situacije - otkriva Nikola Rajin iz agencije “Modena Travel”. – Mi se bavimo pretežno ponudama za mlade. Interesovanje je veliko, međutim prava slika će se pokazati nakon činjenice da su potrebni PCR-test, vakcinacija i slično. Zbog toga smatram da će broj poseta biti manji u odnosu na 2019. godinu, ali mi smo svakako optimistični.

Maj i jun

Kad je o cenama reč, u agencijama uglavnom kažu da one dogovorene 2019. godine, kada su potpisivani ugovori za prošlu godinu, važe i sada.

Među njima su i aranžmani za predsezonu, gde se 10 noćenja u maju i junu može dobiti već za 49 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka turističke agencije aranžmani u grčkoj 2021 letovanje u grčkoj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana