Tekst objavljen: 11.10.2013 14:30        


Pitanje koje se u poslednje vreme često postavlja jeste hoće li banke odobravati hipotekarne kredite na nelegalne kvadrate. U Ministarstvu građevine i urbanizma kažu da nema razloga da banke ne odobravaju kredite građanima na nelegalno sagrađene objekte, ako ih katastar upiše kao vlasnike.

Za banke je (ne)moguća hipoteka za nelegalne objekte

Kada objekat upišu u katastar, građani mogu da traže hipotekarni kredit. Za sada je samo jedna banka spremna da ih odobrava.

Direktor Sektora pravnih poslova Banke Inteza Predrag Ćatić kaže da pored lista nepokretnosti u kome je uredno upisano pravo svojine treba doneti i procenu vrednosti nepokretnosti koji sadrži separat o stabilnosti tog objekta da se neće srušiti.

- Ta procena vrednosti od strane sudskog veštaka koji je na listi banke, i sa kojim se sam klijent neposredno dogovara. Tako uredna dokumentacija omogućava banci da odobri kredit sa hipotekom na takvom izgrađenom objektu - kaže Ćatić.

Da li će i ostale banke, a ima ih još 30, odobravati takve kredite? Kako saznajemo, bankari tvrde da hipoteka ne može da se odobri na nelegalnim objektima, jer zakon nije razgraničio legalizaciju i upis prava svojine.

Resorni ministar najavljuje da će pozvati bankare na dogovor.

- Ako on plaća porez na imovinu na taj objekat i ako je poreska uprava procenila taj objekat na neku vrednost, na osnovu čega je on dobio zaduženja poreza na imovinu, pa zašto ta ista vrednost koja je procenjena kao vrednost objekata, upisana u katastar nepokretnosti ne bude i bankarska garancija. To je opravdano i mi ćemo se izboriti za to - kaže Ilić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nelegalni objekti legalizacija katastar hipoteka hipoteke kuće pod hipotekom nekretnina nekretnine Srbija bespravna gradnja banke stambeni kredit stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana