Tekst objavljen: 27.12.2016 11:12        


Geodetski zavod pokrenuo inicijativu za upis imovine na oba supružnika. Biće omogućeno da se oba supružnika upišu u katastar.

Za 100 dinara i supruga postaje vlasnik kuće

Imovina koju muž i žena steknu u braku je zajednička, ali se ona po pravilu vodi na muško ime. Žene koje su vlasnice kuće, stana ili firme su retkost u Srbiji. U katastru nepokretnosti je čak 61 odsto nekretnina upisano na muškarce, a svega 39 odsto na pripadnice lepšeg pola. Republički geodetski zavod je nedavno pokrenuo inicijativu za upis imovine na oba supružnika. Tako će i dame moći u katastru da dodaju svoje ime i podatke u "imovinske karte".

PODSTICAJ

Svaka aktivnost vlasti koja vodi ka ostvarivanju jednakih mogućnosti i unapređenju rodne ravnopravnosti, dobra je i treba je podržati, a time i ovu inicijativu RGZ, ukoliko je to njen cilj - kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti. - Prema istraživanjima, mali procenat žena koje su upisane kao vlasnice nepokretnosti ukazuje da je neophodno podsticati rodnu ravnopravnost u postupku sticanja i upisa prava svojine na nepokretnostima.

RGZ predlaže da se upis prava svojine u katastar nepokretnosti na ime oba supružnika bude besplatno. Međutim, pošto po postojećem zakonu o državnom premeru i katastru nije propisana odredba za oslobađanje od plaćanja takse za upis u katastar nepokretnosti supružnika kao vlasnika na zajedničkoj imovini, RGZ će predložiti izmenu tog akta. U međuvremenu - nude kompromis.

- Predložili smo da se do uvođenja nove zakonske odredbe to reguliše izmenom Pravilnika o visini takse za pružanje usluga RGZ i da se njime propiše minimalan iznos takse za ovu uslugu od 100 dinara - objašnjava Borko Drašković, v. d. direktora Republičkog geodetskog zavoda.

- Ugovori o kupoprodaji nepokretnosti i druge isprave za sticanje prava svojine na imovini stečenoj zajedničkim doprinosom oba supružnika trebalo bi da sadrže imena oba supružnika kao nosilaca prava na zajedničkoj imovini u neodređenim udelima. U cilju rešavanja ovog problema i podsticanja ravnopravnog pristupa stvarnim pravima i njihovom upisu RGZ, predlaže mere stimulisanja upisa zajedničke imovine na ime oba supružnika u katastru nepokretnosti.

Podaci RGZ o procentu žena koje imaju vlasništvo nad nepokretnostima ukazuju da su problemi rodne ravnopravnosti i dalje dominantni u dostupnosti stvarnih prava i njihovom upisu. Veća dostupnost kredita, jači glas u kućnom odlučivanju i smanjenje nasilja u porodici su neki od ključnih uticaja koji RGZ nastoji da postigne u okviru svoje nadležnosti.

Podsticajne mere biće obavezujuće za sve službe nepokretnosti u čijoj nadležnosti je upis nepokretnosti i prava na njima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
katastr nepokretnosti ugovori o kupoprodaji Republički geodetski zavod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana