Tekst objavljen: 24.02.2020 14:25        


Ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će "švajcarska formula" za izračunavanje penzija biti modifikovana kako bi penzije bile što veće

Vlada najavila modifikaciju "švajcarske formule" za penzije

Mali je korisnicima Gerontološkog centra na Bežanijskoj kosi rekao da su on i ministar za rad Zoran Đorđević juče o tome razgovarali s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Precizirao je da je "švajcarska formula" uvedena kako bi penzije bile sve veće i naveo da su dobili nalog od Vučića da penzije ne rastu samo po "švajcarskoj formuli", nego da ta formula bude modifikovana kako bi penzije bile što veće.

"Kako nam raste standard, kako raste naša ekonomija, tako i penzije idu gore. Sinoć sam se čuo sa predsednikom Vučićem, dao mi je nalog i obavezu, i meni i Zoranu Đorđeviću, da nađemo način da penzije ne rastu samo po švajcarskoj formuli, nego da rastu i bolje i više od toga, da modifikujemo tu formulu i da penzije budu još veće", rekao je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Naglasio je da je cilj da 2025. godine prosečna penzija u Srbiji bude 440 evra što je, kaže, skoro duplo više nego danas, kada je prosečna penzija oko 230 evra.

"Skoro duplo veća za samo pet godina. Možemo zajedno to da ostvarimo samo ako nastavimo da se borimo za Srbiju, kao što smo se borili do sada", poručio je Mali, koji je sa ministrom Đorđevićem posetio Gerontološki centar.

Podsetio je da je Srbija 2013. godine bila pred bankrotom, suočena sa velikim izazovima, a danas je zemlja koja je potpuno stabilna.

Danas su, kaže Mali, javne finansije potpune stabilne, stopa rasta ekonomije je iznad četiri odsto već drugu godinu zaredom, a suficit u budžetu beleži se četvrtu godinu zaredom.

Naglasio je da je najveći teret reformi koje su počele još 2014. godine podneli najstariji sugrađani, kojima je zahvalio u ime predsednika Vučića i Vlade Srbije.

"Bez vas, bez tog tereta koji ste podneli, mi ne bismo danas bili ovde. Razlika je u tome što 2013. i 2014. nije bilo odakle da se isplate penzije, jer je država bila pred bankrotom, a danas imamo situaciju da su penzije stabilne, da rastu iz godine u godinu", poručio je Mali.

1 komentar

  1. User image
    Izgladneli 24.02.2020 17:49

    Prvo "modifikujte" najniže garantovane penzije sa 16.000 bar na 20.000, pa da malo manje gladujemo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
švajcarska formula modifikacija švajcarske formule penzije Vlada Srbije siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana