Tekst objavljen: 16.11.2020 13:00        


Akcioni plan dogovoren na samitu zapadnog Balkana u Sofiji predviđa uspostavljanje „zelenih koridora“ za brži prelazak kvarljive robe i ulazak građana samo sa ličnom kartom već od naredne godine. U planu je uspostavljanje jedinstvenog platnog prometa i tržišta, kao i međusobno priznavanje digitalnog potpisa, ali i diploma

Uskoro "zeleni koridori" između država na Balkanu

Sudeći po Akcionom planu za uspostavljanje regionalnog tržišta, već iduće godine na granicama BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i tzv. Kosova trebalo bi da budu uspostavljeni „zeleni koridori“. Oni će u početku kvarljivoj robi kao što su voće, povrće, meso i prerađevine omogućiti brži prolazak granice i carinjenje robe u bilo koje doba dana ili noći sedam dana nedeljeno.

Takođe, šest zemalja regiona zapadnog Balkana trebalo bi da dogovori i granične prelaze na kojima će znatno biti smanjene procedure, te u periodu od 2021. do 2022. uredi sistem koji će građanima svih zemalja omogućiti da u druge zemlje putuju samo sa ličnom kartom.

Od 2022. godine trebalo bi da bude uspostavljen i sistem koji će u početku omogućiti priznavanje diploma za medicinske sestre, doktore, stomatologe, farmaceute, arhitekte i veterinarske hirurge, a kasnije i sve ostale diplome.

Jeinstven platni sistem i tržište

Između 2022. i 2024. godine trebalo bi da bude uspostavljen regulatorni okvir za jedinstven platni sistem, a 2023. godine uspostavljena saradnja tela koja se bave javnim nabavkama te da se uspostavi sistem koji će omogućiti da se sertifikati, uključujući i one veterinarske, priznaju u svim zemljama kao i na granicama.

Prema Akcionom planu, 2024. godine u regionu bi trebalo da funkcioniše jedinstveno tržište, kao i da 95 odsto domaćinstava u svim zemljama ima širokopojasni internet. Plan je da se do kraja 2023. godine pokriju 5G mrežom glavni industrijski gradovi u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, tzv. Kosovu, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Međusobno priznavanje elektronskog potpisa

Ukidanje radnih dozvola za unutarkompanijske transfere, prenosivost socijalnih prava, mobilnost studenata, istraživača i profesora, te razvoj zajedničkih paketa turističke ponude i njeno reklamiranje samo su deo onoga što je navedeno u Akcionom planu.

„Da bi se integrisao zapadni Balkan u panevropski digitalni prostor, region mora da ukloni prepreke e-trgovini i da uvede međusobno preznavanje elektronskih potpisa širom zapadnog Balkana, te da nadogradi digitalnu infrastrukturu”, navodi se, između ostalog, u Akcionom planu koji je nedavno usvojen na samitu u Sofiji.

EIB već mobilisao milijardu evra

Evropska investiciona banka (EIB) saopštila je da je u okviru svog finansijskog paketa vrednog 1,7 milijardi evra za podršku oporavku zapadnog Balkana od posledica panedmije već mobilisala više od milijardu evra.

EIB pozdravlja spremnost lidera zapadnog Balkana da pristupe realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske komisije, a u okviru ovog plana prioritet će biti investicije u oblastima infrastrukture, kao i projekti koji omogućavaju zelenu i digitalnu tranziciju regiona ka održivim modelima ekonomije zasnovanim na znanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zeleni koridor zapadni balkan Srbija Severna Makedonija albanija bosna i hercegovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana