Tekst objavljen: 24.04.2017 9:46        


BEOGRAD, 24. aprila (Tanjug) - Pregovaračko poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju, trebalo bi sa Evropskom unijom da bude otvoreno do leta, izjavio je danas pomoćnik direktora Uprave carina i zamenik predsednika pregovaračke grupe, Veselin Milošević. "Pregovaračka pozicija i poglavlje 29 je u suštini završeno, Vlada je početkom ove godine usvojila tu poziciju. 

Uskoro otvaranje poglavlja 29 o carinskoj uniji

Ministarstvo finansija i Uprava carina spremni su za otvaranje poglavlja koje ćemo nadam se otvoriti još pre leta", rekao je Milošević u izjavi za Tanjug.

On je, na predstavljanju pregovaračke pozicije za Poglavlje 29, istakao da je ovo poglavlje veoma bitno, jer je stvaranje ekonomskih, finansijskih i carinskih uslova da Srbija postane punopravna članica EU važno za privredu, budžet i poslovanje svih privrednih subjekata u Srbiji.

"Najveći izazov u ovoj fazi pregovaračke pozicije za poglavlje 29 - carinska unija je pronalaženje finansijskih sredstava za automatizaciju izvoza i uvoza. Kada to uradimo, tranzit, izvoz i uvoz obavljaće se isključivo razmenom poruka na relaciji učesnik u carinskom postupku - carinska administracija, kao što se sada radi u tranzitu", rekao je Milošević.

Predsednik pregovaračke grupe 29 - carinska unija, Vesna Hreljac Ivanović rekla je da je ova oblast regulisana propisima na nivou carinske unije, i da se ti propisi neposredno primenjuju u zemljama članicama.

"To znači da praktično nema mogućnosti pregovaranja o sadržini tih propisa, o modalitetima propisa koji bi više odgovarali našem ekonomskom i pravnom sistemu. Nema pregovaranja ni o tranzicionim periodima za prilagođavanje sistemima, što znači da se u sustini u ovom poglavlju pregovori vode o dinamici usvajanja starih tekovina EU, i implementaciji tih procesa", rekla je Hreljac Ivanović.

Ona je rekla da je carinsko zakonodavstvo Evropske unije doživelo velike promene sa stupanjem na snagu novog Carinskog zakona EU 1. juna 2016. godine, ali da je i pored toga Evropska komisija u svim svojim izveštajima istakla visok stepen usaglašenosti srpskog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

"Suština je da su i u novom zakonodavstvu Evropske unije prava i obaveze učesnica pristupa isti, promenjen je način obavljanja carinskih formalnosti", rekla je Hreljac Ivanović.

Ona je istakla da je za Srbiju važno da se izvrše promene u implementaciji procesa što je veliki izazov za administraciju, pre svega za Upravu carina, ali i za poslovnu zajednicu i da je najveći izazov svakako obezbeđivanje sredstava za automatizaciju carinskih procesa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana